ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Προειδοποιήσεις του Οίκου Fitch: «Θα υπάρξει χάος στην ΕΕ αν διακοπεί το ρωσικό αέριο»

«Η κρίση στην Ενέργεια θα κρατήσει 3 χρόνια»

Προειδοποιήσεις του Οίκου Fitch: «Θα υπάρξει χάος στην ΕΕ αν διακοπεί το ρωσικό αέριο»

Στο «καυτό» θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου και την προμήθεια της Ευρώπης αναφέρεται σε ανάλυσή του ο οίκος Fitch Ratings.

Όπως λέει, ο ενεργειακός εφοδιασμός κρίνεται επισφαλής, αφού η Ρωσία τον εργαλειοποιεί, με την Ελλάδα να δέχεται, σε περίπτωση διακοπής του, μάλλον ένα μετρίου μεγέθους χτύπημα (κρίνεται αν είναι διαχειρίσιμο) αφού η έκθεσή της κρίνεται «Μεσαία».

Από την άλλη, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, η Γερμανία και η Αυστρία δεν διαθέτει βιώσιμες εναλλακτικές, ενώ η Ιταλία παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στο ενεργειακό της μείγμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Fitch, η απότομη πτώση στις ροές λόγω της ρωσικής εργαλειοποίησης και οι περιορισμοί στον εφοδιασμό και τις υποδομές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ, σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αντισταθμιστεί η όποια απώλεια του ρωσικού αερίου.
fw_european_gas_from_russia_ns1_august_2022.jpg
Ο ποσοτικός δείκτης ευπάθειας του αμερικανικού οίκου δείχνει ότι εντός της ΕΕ οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), με τις περισσότερες να παρουσιάζουν από χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη δυτική Ευρώπη με την περιοχή στο σύνολό της να αντιμετωπίζει σοβαρό μακρο-σοκ εάν διακοπούν οι ρωσικές ροές.

Επειδή τα δεδομένα στον δείκτη ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως τα τελευταία βήματα που έγιναν για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η ανάλυση της Fitch λαμβάνει επίσης υπόψη παράγοντες, όπως η διαφοροποίηση των εισαγωγών, η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG και οι απαντήσεις πολιτικής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έκθεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας να κρίνεται «Υψηλή», για την Ελλάδα «Μεσαία» και για τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης «Χαμηλή».

«Δεν θεωρούμε την ικανότητα αποθήκευσης βασικό παράγοντα, καθώς τα αποθέματα θα εξαντλούνταν γρήγορα το χειμώνα» λέει η Fitch, καταλήγοντας: «Η επιδεινωμένη μακροοικονομική προοπτική και ο υψηλός πληθωρισμός (αν και η ενέργεια έχει πολύ μικρότερη βαρύτητα στα εναρμονισμένα καλάθια τιμών καταναλωτή της Δυτικής Ευρώπης) θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις αξιολογήσεις κρατών, ιδιαίτερα όπου οι δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας είναι αδύναμες σε σχέση με τις αξιολογήσεις άλλων κρατών».
fw_west_europe_sovereigns_and_gas_august_2022.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.