Ο Ριχάρδος μπορεί να είναι ένοχος, μπορεί να είναι αθώος. Μέχρι να υπάρξει η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης πάντως ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως σε όλες τις υποθέσεις για να καταδικαστεί κάποιος δεν αρκεί να έχει παρανομήσει, αλλά όπως επιβάλλουν οι νόμοι πρέπει να αποδειχθεί ότι παρανόμησε.

Οτι κι αν συμβεί, όμως, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές είναι βαρύτατα εκτεθειμένες. Γιατί όταν η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνει παρουσίαση – φιέστα για τη σύλληψη οργάνωσης που έκανε λαθρεμπόριο χρυσού και ύστερα από λίγα 24ωρα οι εισαγγελείς ανακαλύπτουν πως δεν υφίσταται η βασική κατηγορία, τότε πέρα από τη διερεύνηση για το τι ακριβώς έκανε ο Ριχάρδος πρέπει να υπάρξει και διερεύνηση για το πώς λειτουργούν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές της χώρας.

Με αφορμή την υπόθεση των ενεχυροδανειστών προκύπτουν δύο απλοϊκά γενικά ερωτήματα. Είτε κάποιοι που παρανομούν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νόμου γιατί οι Αρχές δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν ένα «δεμένο» κατηγορητήριο είτε κάποιοι παντελώς αθώοι βρίσκονται υπόδικοι. Και στις δύο περιπτώσεις ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο.

Δεν γίνεται κάποιοι «Κλουζό» σε ΕΛ.ΑΣ. και Δικαιοσύνη να λειτουργούν με τέτοια ελαφρότητα.

Και δεν αρκεί να διαταχθεί… ΕΔΕ για να μάθουμε τι συνέβη. Κάποια στιγμή πρέπει όποιος υποπίπτει σε τόσο βαριές αστοχίες να παραιτείται. Κι αν δεν παραιτείται, τότε πρέπει οι ανώτεροί του να τον ξηλώνουν. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα.

Δυστυχώς, όμως, ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί πάντοτε να θάβει βαθιά τέτοιου τύπου φιάσκο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι ο επιχειρησιακός επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην εθνική τραγωδία στο Μάτι όχι μόνο δεν υπέστη πειθαρχικές επιπτώσεις, αλλά αντιθέτως προήχθη και σε αρχηγό του Σώματος.

Τα ίδια συμβαίνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στις περισσότερες υπηρεσίες του κράτους. Και αυτό δεν έχει σχέση με το ποιο κόμμα ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Το κράτος μπορεί να μπλοκάρει ή να τρέξει οποιαδήποτε διαδικασία και υπόθεση χωρίς κανέναν έλεγχο. Αν γίνεται με σωστό ή λάθος τρόπο. Χωρίς καμία αξιολόγηση.

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν κάνουν με επάρκεια τη δουλειά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν αναγνωρίζονται όσοι ασκούν με εξαιρετική επιτυχία το λειτούργημά τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου