ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε Χαβάη & Αλάσκα (βίντεο)

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε και στα νησιά Φίτζι, περισσότερα από 800 χλμ μακριά

Υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε Χαβάη & Αλάσκα (βίντεο)

Οι Αρχές, εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, στη Χαβάι και την Αλάσκα, μετά από υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου κοντά στην Τόνγκα.

Το Σάββατο (15/01), μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο έθνος της Τόνγκα στον Ειρηνικό, ωθώντας τη χώρα να προετοιμαστεί για τσουνάμι, με μεγάλα κύματα να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τον όλεθρο να εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εξέδωσε μάλιστα προειδοποίηση για τσουνάμι για την πλειονότητα της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, της Χαβάης και της Αλάσκας, μετά την τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου κοντά στην Τόνγκα.

Νωρίτερα, σκηνές απόλυτου πανικού επικράτησαν στη χώρα της Ωκεανίας, ύστερα από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου που προκάλεσε τσουνάμι.

Οι πολίτες έτρεξαν να απομακρυνθούν και να ανέβουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

«Ένα κύμα τσουνάμι 1,2 μέτρων έχει παρατηρηθεί στο Νουκουαλόφα» ανέφερε το τμήμα Μετεωρολογίας της Αυστραλίας Nukualofa.

Από την πλευρά του, κάτοικος, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημείωσε πως το κύμα του τσουνάμι ήταν «πελώριο, το έδαφος σειόταν, το σπίτι μας ταρακουνιόταν. Ήρθε σε κύματα. Ο μικρός μου αδελφός θεώρησε πως εξερράγησαν βόμβες κοντά μας».

Λίγο αργότερα είδε τον τοίχο του παρακείμενου σπιτιού να καταρρέει και συνειδητοποίησε πως πρόκειται για τσουνάμι.

«Μπορούσες να ακούσεις κραυγές παντού, ο κόσμος φώναζε για να ανέβουν όλοι σε υψηλότερο σημείο» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως η έκρηξη του του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα διήρκεσε οκτώ λεπτά και δημιούργησε αποπνικτική ατμοσφαίρα, καθώς ένα πελώριο σύννεφο τέφρας κάλυψε τα πάντα.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε και στα νησιά Φίτζι, περισσότερα από 800 χιλιόμετρα μακριά.

Οι Αρχές στην Τόνγκα κάλεσαν τους πολίτες να «μείνουν μακριά από περιοχές για τις οποίες υπάρχει προειδοποίηση, παραλίες, υφάλους…».

Επίσης, ο βασιλιάς μετακινήθηκε από το παλάτι του και οδηγήθηκε, συνοδεία αστυνομίας, σε μία βίλα μακριά από τις ακτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.