ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι «ματωμένοι» καταρράκτες στην Ανταρκτική και η εξήγηση πίσω από το περίεργο φαινόμενο (βίντεο)

Οι «ματωμένοι» καταρράκτες στην Ανταρκτική και η εξήγηση πίσω από το περίεργο φαινόμενο (βίντεο)

Στην κοιλάδα McMurdo Dry Valleyστην Ανταρκτική, ένας καταρράκτης πέντε ορόφων ρίχνει αργά τα νερά του από τον παγετώνα Taylor Glacier στη λίμνη Bonney. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το νερό που πέφτει είναι κατακόκκινο σαν αίμα.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά από γεωλόγους που βρέθηκαν στη περιοχή το 1911. Όμως αυτοί οι καταρράκτες υπάρχουν σχεδόν 5 εκατ. χρόνια. Τότε ήταν που αυξήθηκε για πρώτη φορά η στάθμη στη θάλασσα σχηματίζοντας αυτή την αλμυρή λίμνη.

Λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης αλατιού, 3 φορές περισσότερο από το θαλασσινό νερό, δεν μπορεί να παγώσει ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Από τις ρωγμές τρέχουν σε μεγάλες ποσότητες νερά που δίνουν την αίσθηση του καταρράκτη. Το κόκκινο χρώμα που έχει το νερό προκαλεί δέος σε όσους το βλέπουν αλλά έχει μια επιστημονική εξήγηση.

Το νερό και τα συστατικά του όταν βγαίνουν από τη ρωγμή αντιδρούν με το οξυγόνο δίνοντας αυτή την ανατριχιαστική απόχρωση. Το σπάνιο φαινόμενο δεν μπορείς να το συναντήσεις πουθενά αλλού, παρά μόνο σε αυτό το σημείο του πλανήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=366&v=exB79FU59sk&feature=emb_title

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.