ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το μικροσκοπικό ζώο που «αναστήθηκε» μετά από 24.000 χρόνια απόψυξης

Το μικροσκοπικό ζώο που «αναστήθηκε» μετά από 24.000 χρόνια απόψυξης

Ένα μικροσκοπικό ζώο που λέγεται βδελλοειδές τροχοφόρο, παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία για 24.000 χρόνια και «αναστήθηκε», αφού κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη προκάλεσε ταυτόχρονα και πολλά ερωτήματα, κυρίως για τους μηχανισμούς που επιστράτευσε ο πολυκύτταρος αυτός οργανισμός ώστε να αντέξει τόσα χιλιάδες χρόνια νάρκης. Αυτό ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στας Μαλαβίν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology».

«Η έκθεσή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα πολυκύτταρα ζώα μπορούν να αντέξουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, μια κατάσταση κατά την οποία ο μεταβολισμός τους σταματά σχεδόν ολοσχερώς» εξηγεί ο Μαλαβίν.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα με ένα γεωτρύπανο στη ρωσική Αρκτική και ύστερα μέσω της ραδιοχρονολόγησης έφτασαν στο συμπέρασμα πως η ηλικία του δείγματος ήταν μεταξύ 23.960 – 24.485 ετών. Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και μονοκύτταρα μικρόβια που είχαν καταφέρει το ίδιο.

Στους πολυκύτταρους οργανισμούς πάλι, έχει αναφερθεί η περίπτωση ενός νηματώδους 30.000 ετών που επίσης «αναστήθηκε», ενώ βρύα και άλλα φυτά έχουν αναγεννηθεί κάτω από πάγους μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια. Τώρα, τα τροχοφόρα είναι μεταξύ των μικροοργανισμών που φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν επ’ αόριστον, όπως αναφέρει ο Μαλαβίν. Μετά την απόψυξη του, ο οργανισμός αναπαράχθηκε με τον μηχανισμό της παρθενογένεσης. Τα βδελλοειδή τροχοφόρα φτάνουν το μισό χιλιοστό σε μήκος και ζουν κυρίως σε γλυκό νερό.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον οργανισμό ως μοντέλο για να μελετήσουμε την επιβίωση στην ψύξη και την ξήρανση σε αυτήν την ομάδα ζώων και να την συγκρίνουμε με άλλα ανθεκτικά ζώα, όπως είναι τα νηματώδη, τα βραδύπορα και άλλα» προσέθεσε ο Μαλάβιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.