ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κλιματική αλλαγή – Μαζικοί θάνατοι εκατοντάδων πιγκουίνων στη Νέα Ζηλανδία

Οι μυστήριοι μαζικοί θάνατοι πιγκουίνων στη Νέα Ζηλανδία, προβληματίζουν και ανησυχούν τους ειδικούς

Κλιματική αλλαγή – Μαζικοί θάνατοι εκατοντάδων πιγκουίνων στη Νέα Ζηλανδία

Αυτή την εβδομάδα, βρέθηκαν 183 νεκρά πουλιά που ξεβράστηκαν στην παραλία «Ninety Mile» στις βόρειες ακτές της χώρας, ανεβάζοντας τον αριθμό, από τις αρχές Μαΐου, στους 1.000.

Πρόκειται για το είδος του «μπλε πιγκουίνου», του μικρότερου σε μέγεθος στον κόσμο. Στους επιστήμονες αλλά και στους ντόπιους επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, ενώ για τον λόγο των μαζικών θανάτων, μόνο εικασίες μπορούν να κάνουν.

Ένα σενάριο, είναι ότι τα πουλιά πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων, οι οποίοι μετά ανεύθυνα τα πετάνε πίσω στη θάλασσα νεκρά. Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για κάποια άγνωστη μεταδοτική ασθένεια, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι κάτι υπάρχει στο νερό, που τα σκοτώνει.

Το πιθανότερο σενάριο για τους μαζικούς θανάτους πιγκουίνων

Το πιθανότερο, όμως, είναι και το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις που έκαναν πρόσφατα ειδικοί από το αρμόδιο υπουργείο στα κουφάρια των πιγκουίνων, φαίνεται ότι τα πουλιά δεν έχουν κάποια ασθένεια, αλλά πεθαίνουν μαζικά από πείνα.

«Όλα τα κουφάρια είχαν ελάχιστο βάρος. Θα έπρεπε να ζυγίζουν 1 κιλό, και δεν ζύγισαν ούτε το μισό από αυτό. Δεν είχαν καθόλου λίπος, αλλά και ελάχιστους μυς. Όταν καταλήγουν σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούν πια να βουτήξουν στη θάλασσα για να αναζητήσουν την τροφή τους. Και τελικά, πεθαίνουν είτε από πείνα είτε από υποθερμία, καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν ζεστά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ειδικών.

Η κλιματική αλλαγή «σκοτώνει» τους πιγκουίνους

Η αιτία που τα συμπαθέστατα πουλιά καταλήγουν σε αυτή την κατάσταση, μάλλον δεν είναι η υπεραλίευση στα νερά της βόρειας Νέας Ζηλανδίας, αλλά η κλιματική αλλαγή. Η θερμοκρασία των νερών εκεί έχει ανέβει τόσο πολύ, που τα ψάρια-θηράματα των πιγκουίνων, έχουν μεταναστεύσει από την περιοχή ή κατεβαίνουν πιο βαθιά για να επιβιώσουν. Οι πιγκουίνοι, όμως, κατά την κατάδυσή τους φτάνουν το πολύ μέχρι τα 30 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να προσεγγίσουν την τροφή τους.

Οι μαζικές θανατώσεις και εκβρασμοί των θαλάσσιων πουλιών δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς μπορεί να συμβεί από ακραία καιρικά φαινόμενα ή άλλους λόγους. Αυτό που έχει αλλάξει, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι η συχνότητα που συμβαίνει αυτό. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν παρατηρηθεί τρεις μαζικοί θάνατοι θαλάσσιων πουλιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι στα νερά της νότιας Νέας Ζηλανδίας, όπου επίσης διαβιεί αυτό το είδος, η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή και οι μικροί πιγκουίνοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.