ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Τελικά βασίστηκε ο Σέρλοκ Χολμς σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο;

Το ερώτημα που πάντα απασχολούσε αρκετούς είναι αν βασίζεται σε κάποιον πραγματικό άνθρωπο

Τελικά βασίστηκε ο Σέρλοκ Χολμς σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο;

Ο Σερλοκ Χολμς είναι σίγουρα ο πιο διάσημος ντετέκτιβ της ιστορίας. Πρόκειται για ένα δημιούργημα του Sir Arthur Conan Doyle, με τις περιπέτειές του να μεταφέρονται σε πολλά βιβλία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Το ερώτημα που πάντα απασχολούσε αρκετούς είναι αν βασίζεται σε κάποιον πραγματικό άνθρωπο.

Η απάντηση είναι ναι, περίπου. Η έμπνευση για τον χαρακτήρα που έλυνε μυστήρια μέσω της λογικής και της έρευνας, ήταν ο Δρ. Joseph Bell, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του Doyle στην ιατρική. O Conan Doyle γεννήθηκε στο 1859 στη Σκωτία και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ύστερα πήγε να εργαστεί ως γιατρός στην Αγγλία και έγραφε μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του.

Το πρώτο του βιβλίο με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς εκδόθηκε το 1887 και είχε τίτλο «A Study in Scarlet». Ακολούθησαν άλλα τέσσερα μυθιστορήματα και 56 διηγήματα του Λονδρέζου ντετέκτιβ, του οποίου η οξυδέρκεια στην παρατηρητικότητα, εμπνεύστηκε εν μέρει από τον Joseph Bell.

O Joseph Bell ήταν κΑι αυτός Σκωτσέζος, γεννημένος 22 χρόνια νωρίτερα από τον Doyle. Κατά την ώρα της παράδοσης, θάμπωνε του μαθητές του με επιδείξεις στις οποίες ήταν σε θέση να προσδιορίσει το επάγγελμα ενός ασθενούς καθώς και άλλα προσωπικά στοιχεία, μελετώντας την εμφάνισή του και τους τρόπους του.

Εκτός από μαθητής του ο Doyle δούλεψε για λίγο καιρό μαζί του ως κλητήρας, έχοντας την ευκαιρία να παρατηρήσει ακόμα περισσότερο τις μεθόδους διάγνωσης διάφορων πραγμάτων. Μετά από αρκετά χρόνια ο Doyle του έγραψε «Σίγουρα σε σένα χρωστάω τον Σέρλοκ Χολμς και παρόλο που στις ιστορίες έχω το πλεονέκτημα ότι μπορώ να τον τοποθετήσω σε κάθε είδους δραματικές καταστάσεις, δεν νομίζω ότι το αναλυτικό του έργο είναι καθόλου υπερβολή, σε σχέση με αυτά που σε έχω δει να παράγεις στον θάλαμο εξωτερικών ιατρείων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιτυχία του Σέρλοκ Χολμς επέτρεψε στον Doyle να παρατήσει την ιατρική το 1891 και να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη συγγραφή. Ωστόσο, ο συγγραφέας τον βαρέθηκε και τον «σκότωσε» δυο χρόνια αργότερα στο βιβλίο «The Final Problem». Αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου τον «αναστήσει» και συνέχισε να εκδίδει ιστορίες του μέχρι το 1927. Το 1902 έγινε Sir, υπογράφοντας ένα φυλλάδιο που υπεραμυνόταν της απόφασης της Βρετανίας να συμμετάσχει στον Πόλεμο των Μπόερ. Πέθανε το 1930, αλλά ο Σέρλοκ Χολμς συνεχίζει να ζει, όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της λογοτεχνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.