ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οδυσσέας Ελύτης: Σαν σήμερα «έφυγε» από την ζωή ο σπουδαίος ποιητής – Πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του (βίντεο)

Οδυσσέας Αλεπουδέλης, ήταν το πραγματικό του όνομα και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης

Οδυσσέας Ελύτης: Σαν σήμερα «έφυγε» από την ζωή ο σπουδαίος ποιητής – Πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του (βίντεο)

Σαν σήμερα το 1996 «έφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης.

Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 και πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1979.

Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές.

Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πώς επέλεξε το ψευδώνυμο του;
Οδυσσέας Αλεπουδέλης, ήταν το πραγματικό του όνομα και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του, το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε μία παλιά συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννησή του, είχε αναρτηθεί πριν μερικούς μήνες στο Tik Tok ένα απόσπασμα της συνέντευξης, όπου ο ποιητής εξηγεί το πώς διάλεξε το «επίθετο» Ελύτης.

Ο Ελύτης αναφέρεται στο 1935, όταν οι εκδότες του περιοδικού Νέα Γράμματα, Γιώργος Σεφέρης και Γιώργος Κατσίμπαλης, επέμεναν να δημοσιεύσουν τα πρώτα ποιήματα που τους είχε στείλει. Τελικά το έκαναν, οπότε ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης κλήθηκε να αποφασίσει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα τα υπέγραφε.

«Ήθελα να υπάρχει κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από “ελ” μου ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από “ελ”, σκέφτηκα το αρχίσω έτσι», σημειώνει.

«Κατόπιν ήταν το γράμμα “υ” που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε “i grec” θα πει ότι είναι ελληνικό. Έβαλα μετά το “ελ” το “υ”, δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο πιο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, “ύτης”. Ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του “ελ” και του “της” έβαλα το “υ” και βγήκε το Ελύτης», πρόσθεσε.

Δείτε την περιγραφή του:

@yournewsgr Ποιό είναι το πραγματικό όνομα του Ελύτη; Στην εκπομπή από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ ο ποιητής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ μιλά για τη ζωή και το έργο του λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979). Ο Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα: Οδυσσέας Αλεπουδέλης) (Ηράκλειο Κρήτης, 2 Νοεμβρίου 1911 – Αθήνα, 18 Μαρτίου 1996), ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του υπήρξε το ποίημα Το Άξιον Εστί (1959), έργο με το οποίο ο Ελύτης διεκδίκησε θέση στην εθνική λογοτεχνία, προσφέροντας ταυτόχρονα μία «συλλογική μυθολογία» και ένα «εθνικό έργο». «Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση. Και ακριβώς, η εφετινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιας μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με τη χαριστική αντίληψη της τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.» Οδ. Ελύτης, Ομιλία κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ, Ακαδημία της Στοκχόλμης, 10 Δεκεμβρίου 1979. #gr #cy #greeknews #greecenews #greeknewstv #greecenewstv #cyprusnews #greece #greek #greecetiktok #greektiktok #cyprustiktok #logotexnia #λογοτεχνια #λογοτεχνία #poiisi #ποιηση #ποίηση #texni #τεχνη #τέχνη #vivlia ##βιβλια #βιβλία #λογοτεχνης #λογοτέχνης #logotexnis #ποιητης #ποιητής #poiitis #ελυτης #ελύτης #fy #fyp #φοργιου #greekbook #greekbooks #greekeducation #diavazo #bookcomunity #vivlio #βιβλιο #βιβλίο #poiima #ποιημα #ποίημα #greekbookstagram #bookstagram #greekpoem #greekpoems #greekpoetry #greekpoetrylove ♬ Little Omens – Alfie Jukes

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών
Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης θα φύγει από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996, σε ηλικία 85 ετών.

Aποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του τριάντα, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξε το ιδεολογικό δίλημμα ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Από το ένα μέρος ήμουνα ο στερνός μιας γενιάς, που έσκυβε στις πηγές μιας ελληνικότητας, κι απ’ την άλλη ήμουν ο πρώτος μιας άλλης που δέχονταν τις επαναστατικές θεωρίες ενός μοντέρνου κινήματος», είχε πει ο μεγάλος ποιητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.