ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Σ.Φράι προς τους Βρετανούς για τα γλυπτά του Παρθενώνα: «Να είστε αριστοκράτες και να τα επιστρέψετε»

Σύσταση του φιλέλληνα συγγραφέα

Σ.Φράι προς τους Βρετανούς για τα γλυπτά του Παρθενώνα: «Να είστε αριστοκράτες και να τα επιστρέψετε»

Την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζητά από την κυβέρνηση του Λονδίνου ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και γνωστός φιλέλληνας Στίβεν Φράι.

Σε ομιλία του στο ετήσιο φεστιβάλ λογοτεχνίας «Hay Festival» που διεξάγεται στην Ουαλία, επισημαίνει ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί παραδόθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής.

«Το να παίρνεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την κατεχόμενη Ελλάδα, είναι σαν να παίρνουν οι Αμερικανοί τον Πύργο του Άιφελ από το Παρίσι όταν η «πόλη του φωτός» ήταν υπό γερμανική κατοχή», υποστηρίζει.

Ο Βρετανός συγγραφέας και ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός αναφέρει ότι τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τη διατήρηση των Μαρμάρων ενόψει των συνεχιζόμενων αιτημάτων από την ελληνική πλευρά, συνοψίζονται στην φράση: «Τα πήραμε νόμιμα από τους Τούρκους. . . που ήταν κατοχική δύναμη».

«Θα ήταν σαν να έλειπαν από τη χώρα μας το Stonehedge και το Big Ben»

Ο Φράι εκφράζει το «πάθος» του για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι θα τα υποδεχτούν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας.

«Θα ήταν σαν το Stonehenge και το Big Ben να έλειπαν από τη χώρα μας για εκατοντάδες χρόνια και τελικά να επέστρεψαν εκεί που ανήκουν», δηλώνει ο Βρετανός συγγραφέας στο «Hay Festival».

Ο Στίβεν Φράι υπογραμμίζει ότι, η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, «θα ήταν μια πράξη για την οποία χρησιμοποιούμε μία λέξη που δεν αντιπροσωπεύει τελευταία και πολύ τις κινήσεις της Βρετανίας: «Θα ήταν μία πράξη αριστοκρατική».

Οι δηλώσεις του Στίβεν Φράι αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο να συμφωνήσουν για την επιστροφή των Μαρμάρων, τα οποία μετέφερε από την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ο Τόμας Μπρους, κόμης του Έλγιν.

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι θα χρειαζόταν νομοθετική έγκριση για να του επιτραπεί να παραχωρήσει αντικείμενα από τη συλλογή του. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τζόνσον ισχυρίζεται ότι η επιστροφή τους εναπόκειται στους διαχειριστές του βρετανικού μουσείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Φράι υπενθύμισε επίσης ότι, τη δεκαετία του 1970, όταν στην Ελλάδα επιβλήθηκε η δικτατορία και η Αθήνα είχε τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από το κυκλοφοριακό στην Ευρώπη, δεν θα διεκδικούσε την επιστροφή των Μαρμάρων. Ωστόσο, όπως είπε, η Ελλάδα έχει πλέον αποκτήσει το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι «ένα από τα καλύτερα μουσεία στην Ευρώπη» , αφιερωμένο σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις από την αρχαιότητα .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.