ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τον γνωρίζατε; – Τι αποκαλύπτει το χρώμα του διαβατηρίου;

Τον γνωρίζατε; – Τι αποκαλύπτει το χρώμα του διαβατηρίου;

Το χρώμα του διαβατηρίου που έχουν οι ταξιδιώτες στα χέρια τους είναι διαφορετικό ανάλογα με τη χώρα που το εκδίδει. Στην Ινδία για παράδειγμα, το χρώμα των ταξιδιωτικών εγγράφων είναι μπλε ενώ οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν με διαβατήρια σε μπορντό χρώμα

Τι είναι αυτό όμως που δίνει το χρώμα στο διαβατήριό σας; Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους άγραφους κανόνες που το καθορίζουν.

Κόκκινο διαβατήριο για τον «Παλαιό Κόσμο»

Είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα διαβατηρίου και προτιμάται στις περισσότερες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Πολωνία, η Σερβία ή η Γεωργία.

Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο κάποιες χώρες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπως η Βολιβία, η Κολομβία, το Περού και το Εκουαδόρ έχουν επίσης επιλέξει αυτό το χρώμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο που έπαψε να είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να αλλάξει το χρώμα των διαβατηρίων του από κόκκινο σε σκούρο μπλε.

Μπλε διαβατήριο για τον «Νέο Κόσμο»

Τα μπλε διαβατήρια συμβολίζουν τον Νέο Κόσμο και αποτελούν την επιλογή 15 χωρών στην Καραϊβική και την εμπορική ένωση της Λατινικής Αμερικής Mercosur, εκτός της Βολιβίας.

Και το αμερικανικό διαβατήριο είναι επίσης μπλε από το 1976. Τα αμερικανικά ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν προηγουμένως πράσινα, αλλά έγιναν μπλε για να ταιριάζουν με το μπλε της αμερικανικής σημαίας.

Χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία ή η Συρία επίσης συμπεριλαμβάνονται στη μπλε λίστα.

Πράσινο διαβατήριο για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική

Το πράσινο χρώμα είναι το χαρακτηριστικό χρώμα για τα διαβατήρια των μουσουλμανικών χωρών, καθώς συνδέεται με τη θρησκεία του Ισλάμ – πιστεύεται ότι ήταν το αγαπημένο χρώμα του προφήτη Μωάμεθ.

Το πράσινο επίσης αποτελεί την επιλογή για τα διαβατήρια της Νότιας Αφρικής και των χωρών μελών της οικονομικής ένωσης της Δυτικής Αφρικής ECOWAS, όπως η Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο ή η Σενεγάλη.

Μαύρο, το πιο σπάνιο διαβατήριο

Τα μαύρα διαβατήρια είναι τα πιο σπάνια. Τα συναντάμε σε κάποιες αφρικανικές χώρες, όπως η Δημοκρατία του Κογκό, η Ζάμπια, η Μποτσουάνα, η Αγκόλα ή το Μπουρουντί, μεταξύ άλλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας επίσης έχουν μαύρο διαβατήριο, καθώς είναι το εθνικό χρώμα της χώρας. Ακόμη, στις ΗΠΑ και το Μεξικό το μαύρο χρώμα στο διαβατήριο χρησιμοποιείται για να δείχνει τους ανθρώπους με διπλωματική ασυλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.