ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τις πετσέτες κουζίνας;

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τις πετσέτες κουζίνας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα βακτήρια «φιλοξενούν» οι πετσέτες της κουζίνας με τόση χρήση που τους κάνουμε;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου συνέλεξαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από ένα μήνα χρήσης και ανακάλυψαν ότι παράγοντες όπως ο αριθμός των μελών της οικογένειας, ο τύπος διατροφής και η πολλαπλή χρήση πετσετών, επηρεάζουν την ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Σχεδόν το ήμισυ όλων των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν είχαν μικρόβια ( π.χ. το 36,7 τ% ήταν κολοβακτηρίδια και το 14,3 % S.αureus ( σταφυλόκοκκο)).

Επιπλέον, οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιούνται για το σκούπισμα κουζινικών, το στέγνωμα των χεριών, το κράτημα ζεστών σκευών και τον καθαρισμό των επιφανειών, περιείχαν περισσότερους παθογόνους οργανισμούς από τις πετσέτες μίας χρήσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υγρές πετσέτες είχαν περισσότερα βακτήρια από τις στεγνές (πετσέτες).

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες πιάτων;

“Συνιστώ να αλλάζετε πετσέτες καθημερινά στην κουζίνα και το μπάνιο”, λέει η Becky Rapinchuk, ιδρύτρια του Clean Mama και συγγραφέας του Simply Clean και The Organically Clean Home .

“Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων. Η ρουτίνα μου είναι να αντικαθιστώ τις πετσέτες κουζίνας αφού τις έχω χρησιμοποιήσει σε πάγκο και πιάτα. Μην ξεχνάτε να αφήνετε τις πετσέτες να στεγνώσουν πριν τις βάλετε στο καλάθι με τα άπλυτα”, συμβουλεύει η Becky Rapinchuk.

Επίσης, η ίδια προτείνει να πλένετε όλες τις πετσέτες μαζί και να μην τις αναμειγνύετε με τα ρούχα.

Αντικατάσταση της πετσέτας κουζίνας

Κι αφού μάθατε ότι καλό είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά καινούρια πετσέτα στην κουζίνα το επόμενο ερώτημα είναι, πότε τις αντικαθιστάτε;

Αυτό μάλλον είναι εύκολο να το διαπιστώσετε. Αν αρχίζουν να αφήνουν ίχνη στα ποτήρια και τα πιάτα ,δεν απορροφούν καλά το νερό όχι μόνο από τα μαχαιροπίρουνα αλλά και από τις επιφάνειες θα πρέπει να αγοράσετε καινούριες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.