Υποθυρεοειδισμός & υπερθυρεοειδισμός: Δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα για την κάθε περίπτωση

Υποθυρεοειδισμός & υπερθυρεοειδισμός: Δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα για την κάθε περίπτωση

Ο θυρεοειδής, όπως θα έχετε ακουστά, είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και η λειτουργία του είναι αρκετά σημαντική για την υγεία.

Οι ορμόνες που παράγει ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τα επίπεδα της όρεξης και της ενέργειας, τη θερμοκρασία του σώματος κλπ.

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Αντίθετα, όταν είναι υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός) είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Αισθάνεστε ότι κρυώνετε το μεγαλύτερο μέρος του έτους
-Χρόνια κόπωση ή πόνος στους μύες
-Ξηροδερμία
-Τριχόπτωση
-Ασυνήθιστα βαριές περίοδοι
-Πρόσληψη βάρους
-Δυσκοιλιότητα

Αν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, είναι σκόπιμο να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σας

Υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός)

-Εξογκωμένα μάτια
-Εξάψεις
-Ταχυκαρδία, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης
-Άγχος ή νευρικότητα
-Προβλήματα όρασης
-Απώλεια βάρους
-Αυξημένη εφίδρωση
-Αυξημένες κενώσεις του εντέρου

Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής είναι πιο εύκολο να διαγνωστεί με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Για να επιβεβαιωθεί ωστόσο, πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις.

Ο υπερθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με την κολπική μαρμαρυγή και μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης τα άτομα που έχουν υπερδραστήριο θυρεοειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αντίθεση με τον υποθυρεοειδισμό, ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί θεραπεία, ακόμη και αν αισθάνεστε καλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.