ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θανάσιμο παράσιτο μεταπήδησε από τους γορίλες στους ανθρώπους

Θανάσιμο παράσιτο μεταπήδησε από τους γορίλες στους ανθρώπους

Χιλιάδες χρόνια πριν ένα παράσιτο μεταπήδησε από τους γορίλες στους ανθρώπους υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην PLoS Biology.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία και για τις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνεται το Plasmodium falciparum, το οποίο μελετήθηκε στην παρούσα έρευνα.

Η ελονοσία είναι εμπύρετη παρασιτική νόσος προκαλούμενη από ένα από τα παρακάτω τέσσερα πρωτόζωα του είδους «πλασμώδιου» (Plasmodium): P.vivax, P.malariae, P.falciparum και το P.ovale. Από τα ανωτέρω είδη, τα πιο κοινά είναι το P.falciparum και το P.vivax.

Το αρχικό είδος που «φιλοξενούσε» τα παράσιτα Plasmodium falciparum ήταν ο μεγάλος αφρικανικός πίθηκος. Ωστόσο, μια τυχαία γενετική μετάλλαξη που έγινε πριν περίπου 50.000 χρόνια, μετέτρεψε αυτό το παράσιτο σε απειλή για τους ανθρώπους.

Tο πλασμώδιο άλλαξε ξενιστή την ίδια περίπου εποχή με την πρώτη μετανάστευση ανθρώπων στην Αφρική περίπου 40 με 60 χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γενετική σύνθεση διαφόρων ειδών παρασίτων της ελονοσίας, εστιάζοντας ειδικότερα σε ένα γονίδιο που ονομάζεται Rh5 – το ζωτικό κομμάτι του DNA που επιτρέπει στην ελονοσία να μολύνει τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πριν από χιλιάδες χρόνια, δύο τύποι παρασίτων της ελονοσίας προσέβαλαν ταυτόχρονα έναν γορίλα και αντάλλαξαν το γενετικό τους υλικό. Εξαιτίας της «ανταλλαγής» το παράσιτο Plasmodium falciparum πήρε το γονίδιο Rh5.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ. Gavin Wright δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός που οδήγησε σε τόσο πολλούς θανάτους και ασθένειες στους ανθρώπους».

«Ήμασταν αρκετά έκπληκτοι από τα ευρήματα, που δίνουν νόημα σε πολλές άλλες έρευνες που έχουν γίνει από τους συναδέλφους μας και παρέχουν μια μοριακή εξήγηση για το πώς μπορεί να συνέβη η μεταπήδηση από το ένα είδος στο άλλο», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το Rh5 αποτελεί σήμερα μέρος του υποψήφιου εμβολίου κατά της ελονοσίας που μελετάται και έτσι αν μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το γονίδιο, θα μπορούσε πραγματικά να μας βοηθήσει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε αυτή την νόσο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.