Η απάντηση του Σ.Τσιόδρα για το πόσο διάστημα μένει ο κορωνοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό μετά την ίαση

Η απάντηση του Σ.Τσιόδρα για το πόσο διάστημα μένει ο κορωνοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό μετά την ίαση

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ’ όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι το πόσο μένει ο ιός στον οργανισμό και μέχρι πότε ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από έναν ασθενή που έχει αναρρώσει.

«Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό», απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Η συνέχεια ήταν πιο… σοκαριστική: «Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25, 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, για να πάρει ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από κορονοϊό εξιτήριο πρέπει να έχει δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

Μετά τη 10η μέρα, ακόμη κι αν κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό, με βάση τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών «μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις». Προειδοποίησε όμως ότι «αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα».

Τα συμπτώματα και πότε να προβληματίσουν

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα του κορονοϊού και πότε αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες».

Όσον αφορά στον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, γι’ αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας. Η διάρκεια νοσηλείας για ασθενείς με πλήρη επεξεργασία των δεδομένων, έχει κυμανθεί από 1 έως και περισσότερες από 15 ημέρες.

Η φαρμακευτική αγωγή

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου με τα ειδικά φάρμακα που θα ακολουθούν οι γιατροί του νοσοκομείου, βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του νέου ιού.

«Η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται», τόνισε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «κάποια», όπως είπε, καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορονοϊός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορονοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.