Αυτή είναι η τροφή «ασπίδα» για τα καρδιακά

Αυτή είναι η τροφή «ασπίδα» για τα καρδιακά

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι πολυφαινόλες σχετικά με την καλή καρδιακή υγεία.

Οι πολυφαινόλες διευκολύνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο της πίεση του αίματος και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων συναφών καρδιακών προβλημάτων που προκαλούνται από την υπέρταση.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η μαύρη σοκολάτα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο είναι η καλύτερη επιλογή για τη λήψη πολυφαινολών από τη διατροφή.

Τώρα μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition (EJCN) δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι 6η στη σχετική λίστα των τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ανά 100 γραμμάρια.

Η τροφή που έρχεται 1η είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως για πρόσθετη γεύση και άρωμα στα φαγητά: το γαρύφαλλο!

Σύμφωνα με τους ερευνητές το γαρύφαλλο περιέχει 15,188γρ πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια, ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει μόλις 1,664γρ στην ίδια ποσότητα με το καθαρό κακάο να έχει 3,448γρ.

Επίσης το γαρύφαλλο είναι η νο.1 τροφή και σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών με 16,047γρ ανά 100 γραμμάρια ποσότητας με τη σκούρα σοκολάτα να είναι 13η σε αυτή τη λίστα (1,86γρ) και τη σκόνη κακάο 24η (1,104γρ).

Ακόμα και το κόκκινο κρασί (100ml σερβιρίσματος) είναι στην 53η θέση για πολυφαινόλες και στην 39η για αντιοξειδωτικά.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο το ποσοστό περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που κάνει μια τροφή απαραίτητη για την καλή καρδιακή υγεία, αλλά και η τυπική ποσότητα που μπορεί κανείς να καταναλώσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, είναι φυσικό τα 100γρ μαύρης σοκολάτας και τα 100ml κόκκινου κρασιού να είναι εύκολο να τα καταναλώσει κανείς, αλλά τα 100γρ γαρύφαλλο είναι μάλλον αδύνατον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.