ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γ.Μαγιορκίνης: «Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ρεμντεσιβίρης για την Ελλάδα»

Γ.Μαγιορκίνης: «Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ρεμντεσιβίρης για την Ελλάδα»

Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την έλλειψη του φαρμάκου remdesivir, που χρησιμοποιείται μόνο σε νοσοκομεία με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης των σοβαρών συμπτωμάτων κορωνοϊού.

Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία, αναφέρθηκε συμπληρωματικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Όπως είπε, οι δύο εγκεκριμένες θεραπείες που χορηγούνται σήμερα και στους Έλληνες ασθενείς με κορονοϊό, είναι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμντεσιβίρη.

Συγγενής με την τελευταία “πολλά υποσχόμενη θεραπεία”, όπως χαρακτήρισε τη νέα πειραματική θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία χορηγήθηκε και στον πρόεδρο Τραμπ, είναι στην Ελλάδα η θεραπεία με τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν πότε και σε ποιο σημείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κάθε μια από αυτές τις θεραπείες” υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρεμντεσιβίρη θα πρέπει να χορηγείται, όταν οι γιατροί έχουν ένδειξη ότι ο ασθενής χειροτερεύει και κινδυνεύει να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να χορηγείται ευρέως η θεραπεία, καθώς υπάρχει “παγκόσμια έλλειψη”, συμπλήρωσε.

Το… αύριο

Στο μέλλον, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, όπως χρησιμοποιείται το φάρμακο Tamiflu για την πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της γρίπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Στο βαθύ μέλλον όταν θα υπάρξει παγκόσμια διαθεσιμότητα, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το φάρμακο δεν έχει παγκόσμια διαθεσιμότητα, είναι πιθανόν να δίνεται όπως το Tamiflu. Δηλαδή πολύ νωρίς όταν κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, είναι ένα φάρμακο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν”, κατέληξε ο καθηγητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.