Η δήλωση του Α.Μπουρλά ότι θα πρέπει όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer θα πρέπει να κάνουν και τρίτη δόση έχει οδηγήσει σε έναν “εμφύλιο” ακόμα και μεταξύ των κυβερνητικών λοιμωξιολόγων που απορούν σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίστηκε αυτή η δήλωση.

Τελικά ίσως δεν έχουν και πολύ άδικο όσοι δηλώνουν ότι γίνεται ένα “παγκόσμιο πείραμα”. Έτσι για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, την άρση των μέτρων και το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες μίλησαν στο Open, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αλλά ακόμα σημαντικότερο ήταν όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα εμβόλια και τα περί 3ης δόσης.

Και οι δυο δήλωσαν άγνοια για τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζεται ο κ. Μπουρλά, ο οποίος χθες ανέφερε ότι η ανοσία του εμβολιασμού, κρατά τουλάχιστον 6 μήνες, οπότε χρειάζεται και 3η δόση του εμβολίου της Pfizer.

Σημειώνουμε ότι ο Α.Μπουρλά, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση από το ίδιο εμβόλιο μεταξύ 8-12 μηνών, καθώς μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η ανοσία που επιφέρει διαρκεί 6 μήνες, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να επιβεβαιωθεί αν η ανοσία θα παραμείνει επαρκής ως τους 12 μήνες. Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός μετά την 3η δόση.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, αν το διάστημα που μας καλύπτει το εμβόλιο είναι από 6-8 μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά, η κ. Λινού απάντησε:

«Δεν ξέρω σε τι δεδομένα βασίζεται ο κ Μπουρλά. Εμείς δεν έχουμε διεθνώς τέτοια δεδομένα. Δε νομίζω ότι έχει φανεί ότι ξανακολλάμε, ξανανοσούμε στους 6 μήνες, αν και υπάρχουν κάποια σπάνια τέτοια περιστατικά. Αλλά είναι ακόμα σπάνια. Δε νομίζω ότι έχουν ολοκληρωθεί επιδημιολογικές μελέτες σε επίπεδο κρατών. Υπάρχουν κάποιες μικρές συζητήσεις για την Ταϋλάνδη. Επομένως νομίζω, πως είναι πολύ βιαστικό για να το πούμε αυτό, πολύ νωρίς για να το δηλώσουμε. Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα δημοσιευμένα σε έγκριτα περιοδικά που να το επιβεβαιώνουν.»

Ο κ. Βατοπουλος από την πλευρά του συμφώνησε με την Κ. Λινού, λέγοντας πως το εμβόλιο εφαρμόζεται μόνο για 6-8 μήνες, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο μέλλον, “δεν το ξέρουμε αυτό”.

Όπως είπε: «Υπάρχουν κάποιες μελέτες πτώσης του επιπέδου των αντισωμάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου, το οποίο όμως δεν ξέρουμε αν σημαίνει κάτι, διότι δεν είναι μόνο τα αντισώματα, είναι η κυτταρική ανοσία είναι πολλά πράγματα, που και στις θετικές επιστήμες χρειάζεται το πείραμα. Άρα πρέπει να περάσει το χρονικό διάστημα για να δούμε πως θα πάει».

Δείτε το σχετικό σημείο από το 5:59 λεπτό και μετά, στο βίντεο που ακολουθεί:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!