ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ακόμα και η ήπια νόσηση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου μέχρι 2% λέει έρευνα

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες

Ακόμα και η ήπια νόσηση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου μέχρι 2% λέει έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί συρρίκνωση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην πρόσφατη μελέτη τους εντόπισαν σημαντικές διαφορές στα εγκεφαλογραφήματα ασθενών, πριν και μετά τη νόσηση. Όπως καταλήγουν, ακόμα και μετά από ήπια νόσηση, το μέγεθος του εγκεφάλου παρατηρήθηκε ότι συρρικνώθηκε, ενώ άμεσα επηρεάστηκε και η φαιά ουσία που σχετίζεται με την όσφρηση και τη μνήμη.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Gwenaelle Douaud, δήλωσε: «Εξετάζαμε κυρίως την ήπια νόσηση, ώστε να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε διαφορές στον εγκέφαλο και το πόσο σημαντική ήταν αυτή η αλλαγή, σε σχέση με αυτούς που δεν κόλλησαν Covid-19, ήταν μια έκπληξη για εμάς».

Οι ερευνητές εξέτασαν 401 συμμετέχοντες 4,5 μήνες μετά τη νόσησή τους, εκ των οποίων το 96% νόσησε ήπια, καθώς και 384 συμμετέχοντες που δεν κόλλησαν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου όσων νόσησαν συρρικνώθηκε μεταξύ 0,2% και 2%, παρατηρήθηκε μείωση στη φαιά ουσία που σχετίζεται με την όσφρηση και τη μνήμη, ενώ όσοι ανάρρωσαν πρόσφατα από τον κορωνοϊό, δυσκολεύονταν να πραγματοποιήσουν πολύπλοκες πνευματικές εργασίες.

Πρόκειται για συμπτώματα που αναφέρονται και στο σύνδρομο του Long Covid.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ εύπλαστος – δηλαδή ότι μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του – οπότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι βλαβερές συνέπειες της νόσησης θα μειώνονται», πρόσθεσε η καθηγήτρια Douaud.

Τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες οι παραλλαγές του κορωνοϊού επιφέρουν αυτές τις συνέπειες, ούτε αν ο ιός «χτυπά» απευθείας αυτές τις περιοχές, ή αν τα κύτταρα απλά πεθαίνουν λόγω της έλλειψης της αίσθησης της όσφρησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.