ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πλένετε τα πιάτα όταν έχει καταιγίδα

Τι κίνδυνος υπάρχει και τι άλλο πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε όταν ακούμε βροντές

Αυτό το γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πλένετε τα πιάτα όταν έχει καταιγίδα

Σήμερα μετά τον καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται καταιγίδα με μπουρίνια.

Οι καταιγίδες όμως είθισται να συνοδεύονται από βροντές. Αυτές παράγονται από κεραυνούς και τις ακούν όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 16 χιλιομέτρων από τα σημεία όπου αυτοί πέφτουν, σύμφωνα με την αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Αν ακούσετε μία βροντή μην την αγνοήσετε, συνιστούν οι ειδικοί. Κάπου κοντά σας πέφτουν κεραυνοί οι οποίοι μπορεί να σας επηρεάσουν με εντελώς απρόσμενους τρόπους. Και μάλιστα την ώρα που κάνετε κάτι τόσο απλό όσο το να πλένετε τα πιάτα ή να κάνετε ένα ντους.

Και δεν χρειάζεται να βλέπετε βροχή για να κινδυνέψετε από έναν κεραυνό. Οι κεραυνοί πέφτουν και χωρίς αυτήν, ακόμα και σε απόσταση 10 μιλίων (16 χλμ) από τις περιοχές όπου βρέχει.

Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), των ΗΠΑ, οι κεραυνοί μπορεί να «ταξιδέψουν» μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι να αποφεύγετε όλες τις δουλειές με νερό όταν έχει καταιγίδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν θα πλένετε ούτε τα χέρια σας με νερό βρύσης.

Τα CDC διευκρινίζουν: «Ο κίνδυνος που συνιστούν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι μικρότερος με τους πλαστικούς σωλήνες απ’ ό,τι με τους μεταλλικούς. Παρ’ όλα αυτά, καλύτερα να αποφεύγετε κάθε επαφή με αυτούς και με το τρεχούμενο νερό όταν έχει καταιγίδα με κεραυνούς».

Ούτε στη βεράντα

Ωστόσο η επαφή σας με το νερό δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους. Τα CDC συνιστούν ακόμα:

  • Να μένουμε μακριά από βεράντες και μπαλκόνια
  • Να μην πλησιάζουμε πόρτες και παράθυρα
  • Να μην στηριζόμαστε στους τοίχους από σκυρόδεμα
  • Να μην ξαπλώνουμε σε πατώματα που έχουν κατασκευαστεί με τσιμέντο

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές, μην χρησιμοποιείτε τίποτα με συνδεδεμένο ηλεκτρικό καλώδιο, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Μείνετε επίσης μακριά από τα ενσύρματα τηλέφωνα, τονίζουν τα CDC. Τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα είναι ασφαλή, εφ’ όσον δεν είναι συνδεδεμένα με τους φορτιστές στις πρίζες.

Τι προκαλούν

Τα CDC αναφέρουν πως οι κεραυνοί μπορεί να μας πλήξουν με πολλούς τρόπους. Αν βρισκόμαστε σε υπαίθριο χώρο στην καταιγίδα και μας κτυπήσουν απ’ ευθείας, συνήθως αποβαίνουν μοιραίοι. Αν όμως αγγίξουμε ένα όχημα ή ένα μεταλλικό αντικείμενο που κτύπησε κεραυνός, οι πιθανές επιπτώσεις μπορεί να είναι:

  • Μη διεισδυτικός τραυματισμός
  • Δερματικές βλάβες και εγκαύματα
  • Τραυματισμοί του εγκεφάλου, των μυών και των ματιών

Το ρεύμα μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του εδάφους, να ανέβει σε ψηλότερα σημεία μέσω αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στο έδαφος ή να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο ή αντικείμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, όταν έχει καταιγίδα και ακούσετε βροντές, μπείτε γρήγορα σε κλειστό, εσωτερικό χώρο. Το σπίτι, το γραφείο ή μία καφετέρια είναι ασφαλείς χώροι για να παραμείνετε, έως ότου βελτιωθεί ο καιρός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.