Δείτε ποια είναι η καλύτερη διατροφή για κάποιον με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Δείτε ποια είναι η καλύτερη διατροφή για κάποιον με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η διατροφή συνδέονται πιο στενά από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται από ανεξέλεγκτη φλεγμονή στο σώμα, η οποία καταστρέφει τον χόνδρο μεταξύ των αρθρώσεων.

Ωστόσο, ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι είναι αντιφλεγμονώδεις, που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν να καταπραΰνουν ή να αποτρέψουν τη φλεγμονή. Και στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή.

Στις φλεγμονώδεις καταστάσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον εαυτό του, γεγονός που προκαλεί πόνο και κυτταρική βλάβη.

Η διατροφή σας μπορεί να κάνει αυτά τα συμπτώματα λιγότερο έντονα ή λιγότερο συχνά. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για κάποιον με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Κανένας τρόπος διατροφής δεν μπορεί από μόνος του να θεραπεύσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αλλά η εστίαση στην κατανάλωση υγιεινών τροφών, γενικά, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα συμπτώματά σας.

Ακολουθώντας μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη διατροφή με μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη φλεγμονή.

Θεωρήστε τα αντιοξειδωτικά κάτι σαν τους προσωπικούς σας… υπερήρωες. Αυτά τα μόρια, που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα, βοηθούν στην μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας και μπορούν επίσης να προκληθούν από εξωτερικούς παράγοντες όπως το άγχος, το κάπνισμα και η ρύπανση. Μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη, η οποία αυξάνει τη φλεγμονή.

Τροφές που είναι γενικά πλούσιες σε αντιοξειδωτικά:

  • Κουρκουμίνη, που βρίσκεται στον κουρκουμά
  • Ιχθυέλαιο
  • Τζίντζερ
  • Σπιρουλίνα
  • Πράσινο τσάι
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και οι γαύροι, καθώς και στα καρύδια

Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και οι τροφές που τα περιέχουν σε υψηλή ποσότητα:

Η β-καροτίνη προέρχεται από φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα όπως καρότα, μπιζέλια, σπανάκι και μάνγκο.

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ειδικά στα μούρα και τις πιπεριές. Άλλες καλές πηγές είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα όπως ο ανανάς, το μάνγκο, η παπάγια και η γκουάβα.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βρεθεί σε ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους και φυτικά έλαια.

Το λυκοπένιο προέρχεται από ροζ και κόκκινα λαχανικά όπως οι ντομάτες και το καρπούζι.

Η λουτεΐνη βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και στο καλαμπόκι, την παπάγια και τα πορτοκάλια.

Το σελήνιο, που χρειάζεστε μόνο σε μικρές δόσεις, βρίσκεται στα αυγά, τον τόνο, τον σολομό, το καστανό ρύζι, τα κρεμμύδια και πολλά άλλα λαχανικά.

Διατροφικά πρότυπα που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό που… λέει ο τίτλος της: να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα σας και να σας βοηθήσει στην ανακούφιση ή στην πρόληψη ορισμένων από τα συμπτώματά σας. Αλλά δεν υπάρχει κανένας απλός, μοναδικός τρόπος να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες δίαιτες και τι κάνουν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα:

Μεσογειακή διατροφή

Είναι μια από τις καλύτερες διατροφές για πολλές παθήσεις υγείας. Είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που αναζητά μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα.

Επικεντρώνεται σε:

  • Ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια με πολλά θρεπτικά συστατικά και σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Ελαιόλαδο, το οποίο είναι φυτικής προέλευσης και πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά (το “καλό” είδος λίπους).
  • Άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρια και πουλερικά.
  • Λίγο κρασί περιστασιακά με τα γεύματα.
  • Λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά.

Χορτοφαγική διατροφή

Όπως και η μεσογειακή διατροφή, έτσι και η χορτοφαγική περιλαμβάνει εγγενώς αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και δεν θα λαμβάνετε κορεσμένα λίπη από ζωικά προϊόντα.

Αλλά να θυμάστε: Η χορτοφαγική διατροφή δεν σημαίνει αυτόματα υγιεινή διατροφή. Εξάλλου, τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες είναι χορτοφαγικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλά για εσάς!

Διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες

Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι μέρος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας, αρκεί να εξαλείψετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σε γενικές γραμμές, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι και φλεγμονώδη. Και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, γνωστοί και ως απλά σάκχαρα, είναι υπερ-επεξεργασμένοι.

Περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως:

  • Λευκό ψωμί
  • Ζύμη πίτσας
  • Ζυμαρικά με λευκό αλεύρι
  • Αρτοσκευάσματα
  • Αναψυκτικά

Κετογονική διατροφή

Η δίαιτα keto με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες δεν είναι καλή επιλογή αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αποτελείται από μεγάλες μερίδες κρέατος και λιπών για να κάνουν το σώμα να εισέλθει σε φάση κέτωσης. Τα πολλά φρούτα και λαχανικά δεν επιτρέπονται, ούτε οι σύνθετοι υδατάνθρακες ούτε και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το πολύ ζωικό λίπος μπορεί να είναι φλεγμονώδες. Χωρίς πολλές αντιφλεγμονώδεις τροφές για ισορροπία, η δίαιτα keto θα επιδεινώσει τη φλεγμονή σας.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα

  • Προστιθέμενα σάκχαρα, όπως σε αναψυκτικά, καραμέλες και επιδόρπια.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι.
  • Τρανς λιπαρά, όπως τηγανητά, μαργαρίνη, λίπος και λαρδί.
  • Επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα.
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως κόκκινο κρέας και ολόκληρα αυγά.
  • Αλκοόλ.

Αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται γιατί το επιπλέον λίπος και η ζάχαρη θα ενθαρρύνουν τη φλεγμονή. Επίσης, πολλοί έχουν αυξημένα συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη ή γαλακτοκομικά. Επομένως είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς η διατροφή σας επηρεάζει τα συμπτώματά σας.

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μέσω της διατροφής

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επειδή το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, θα πρέπει να καταλάβετε ποιες τροφές είναι οι μεγαλύτερες αιτίες για τα δικά σας συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε δοκιμές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.