Εύκολα και γρήγορα: Έτσι θα μειώσεις τη ζάχαρη σε μόλις 7 ημέρες!

Εύκολα και γρήγορα: Έτσι  θα μειώσεις τη ζάχαρη σε μόλις 7 ημέρες!

Μόνο μία έξυπνη κίνηση την ημέρα θα μπορούσε να σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα να μειώσεις ή να κόψεις τελείως τη ζάχαρη από τη διατροφή σου.

Ημέρα 1: Απόφυγε τα ζαχαρούχα σνακ

Ξεφορτώσου τα γλυκά από τα ντουλάπια ή τα συρτάρια σου, όπως μπισκότα, μπάρες ενέργειας, muffins και σοκολάτες. Ένας καλός κανόνας είναι να μένεις στα 25 γραμμάρια (ή 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη) την ημέρα, σύμφωνα με την American Heart Association. Αν λαχταράς ζάχαρη, κάνε μια παύση για να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει.

Ημέρα 2: Σκέψου πριν φας

Κάθε φορά που είσαι έτοιμη να καταναλώσεις ή να προσθέσεις σε αυτό που μαγειρεύεις ζάχαρη ή κάποιο τεχνητό γλυκαντικό, παρατήρησε την παρόρμηση σου και κρατήσου. Μερικές έξυπνες κινήσεις είναι οι εξής:

Πρόσθεσε εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε μερικές σταγόνες στο τσάι, το γιαούρτι, το πλιγούρι βρώμης, ή τα smoothies σου.
Δοκιμάστε καρύδα χωρίς ζάχαρη. Τα κομμάτια καρύδας χωρίς ζάχαρη είναι φυσικά γλυκά και προσθέτουν θρεπτικότητα και τραγανότητα στο πρωινό ή το επιδόρπιο.
Καραμέλωσε κρεμμύδια. Αν φτιάχνεις σάλτσα ντομάτας ή σούπα, παράλειψε τη ζάχαρη και καραμέλωσε τα κρεμμύδια στη συνταγή αντί να τα σοτάρεις.
Δημιούργησε αντίθεση με αλάτι. Επειδή η ζάχαρη και το αλάτι είναι πολικά αντίθετα, λίγο αλάτι μπορεί να εντείνει τη γλυκύτητα. Δοκίμασε το σε τρόφιμα που είναι φυσικά λίγο γλυκά, όπως γλυκοπατάτες, σούπα κολοκυθιού, ή φέτες φρούτων.

Ημέρα 3: Μείνε μακριά από τα ζαχαρούχα ποτά

Ξέρεις ότι τα αναψυκτικά έχουν ζάχαρη, και το ίδιο ισχύει και για ένα ρόφημα καφέ με γεύση βανίλια. Αλλά η ζάχαρη σε άλλα ποτά μπορεί να μην είναι τόσο προφανής, όπως το νερό καρύδας (ορισμένες μάρκες προσθέτουν ζάχαρη), τα κρύα τσάγια και τα αρωματισμένα νερά.

Ημέρα 4: Διάβασε τις ετικέτες

Μερικά αρωματισμένα επιδόρπια γιαουρτιού, δημητριακά και συσκευασμένα πλιγούρια βρώμης συσκευάζουν σχεδόν έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη ανά μερίδα, η οποία είναι η μέγιστη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που συνιστά το AHA για τις γυναίκες σε μια ολόκληρη ημέρα. Επίσης, οι σάλτσες, τα κράκερ και οι σούπες είναι άλλες κοινές πηγές κρυμμένης ζάχαρης. Αυτές είναι μερικές άλλες συμβουλές που πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν διαβάζεις ετικέτες τροφίμων:

Δες πού αναφέρεται η ζάχαρη στη λίστα συστατικών. Τα συστατικά των τροφίμων παρατίθενται κατά σειρά όγκου, από την υψηλότερη έως τη χαμηλότερη ποσότητα.

Ψάξε για ζάχαρη με άλλο όνομα. Υπάρχουν τουλάχιστον 57 διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη! Για να δεις εάν ένα προϊόν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, έλεγξε τη λίστα των συστατικών. Ψάξε και πρόσεξε τα συστατικά που τελειώνουν σε -όζη, όπως μαλτόζη ή σακχαρόζη.

Ημέρα 5: Πρόσεξε τους υδατάνθρακες

Πρόσεξε τρόφιμα όπως το λευκό αλεύρι, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, τα οποία στην ουσία είναι ζάχαρη με τη μορφή απλών υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, μπορεί να πιστεύεις ότι έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά, αλλά εάν τρως κουλούρια και ζυμαρικά σε τακτική βάση, πιθανότατα ξεγελάς τον εαυτό σου, σύμφωνα με την ιδρύτια του B Nutritious, Brooke Albert. “Η πίτσα είναι στην ουσία επιδόρπιο. Το σώμα την καταναλώνει ακριβώς όπως μια φέτα κέικ”.

Η λύση; Φάε υδατάνθρακες, αλλά ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί και κινόα.

Ημέρα 6: Πρόσεξε το αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν πίνουμε αλκοόλ, μετατρέπεται σε ζάχαρη στο σώμα μας. Εάν αποφασίσεις να πιεις ένα ποτό, μείνε σε μια ελαφριά μπύρα ή ένα μικρό ποτήρι κρασί.

Ημέρα 7: Γιόρτασε με φρούτα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι αυτή την ημέρα, λογικά οι γεύσεις σου θα έχουν επαναρυθμιστεί και θα επιζητούν λιγότερη γλυκύτητα. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να παρατηρήσεις πως μια μπανάνα ή ένα μήλο ίσως σου φαίνονται πλέον πιο γλυκά. Απόλαυσε φρούτα για σνακ ή πρόσθεσε τα στα κύρια πιάτα και τις σαλάτες όποτε μπορείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.