Ο τύπος των υδατανθράκων είναι αυτός που καθορίζει και την επίδρασή τους στον οργανισμό μας.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι κυρίως:

– Τα σάκχαρα όπως η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι αγαύης.

– Τα επεξεργασμένα δημητριακά, δηλαδή σπόροι από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η μεγαλύτερη πηγή είναι το άσπρο αλεύρι που προέρχεται από επεξεργασμένο σιτάρι.

Οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σημαντικά σε πληθώρα καταστάσεων και νοσημάτων, όπως:

  • Αίσθημα κούρασης όλη την ημέρα λόγω απότομης αυξομείωσης του σακχάρου στο αίμα
  • Εθισμός στη ζάχαρη, η κατανάλωση της οποίας έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να γίνεται εθιστική
  • Υπερκατανάλωση τροφής και κίνδυνος παχυσαρκίας