Ελπίζουμε αυτή την φορά να είμαστε με την «σωστή πλευρά της ιστορίας». Δύο φορές σε «λάθος πλευρά» σημαίνει ότι «καίγεσαι»...

Νέα μελέτη για το αβοκάντο: Το «θαυματουργό» φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

Σε κανένα από τα δύο φύλα δεν σημειώθηκε μεταβολή στην αντοχή στη γλυκόζη

Νέα μελέτη για το αβοκάντο: Το «θαυματουργό» φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους, τουλάχιστον στις γυναίκες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 105 ενήλικες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι οποίοι κατανάλωναν για 12 εβδομάδες ένα γεύμα την ημέρα που περιλάμβανε αβοκάντο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ενσωμάτωσαν το αβοκάντο στο βασικό τους γεύμα παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη, υπό την εποπτεία του καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, Naiman Khan, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Nutrition.

Στόχος των ερευνητών δεν ήταν η διερεύνηση της απώλειας βάρους, αλλά η επίδραση του αβοκάντο στον τρόπο αποθήκευσης και κατανομής του λίπους στο σώμα.

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς διακρίνεται σε υποδόριο – που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα – και σπλαχνικό, το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο λόγω της σύνδεσής του με σοβαρές παθήσεις.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη βασική διαφορά να έγκειται στην κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα από τη μία εξ αυτών.

Στην αρχή και το τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν την κατανομή του κοιλιακού λίπους καθώς και την ανοχή στη γλυκόζη – δείκτη που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα καταγράφηκαν μόνο στις γυναίκες, καθώς εμφάνισαν μειωμένο σπλαχνικό λίπος και βελτιωμένη αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος.

Στους άνδρες, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα οφέλη, ενώ σε κανένα από τα δύο φύλα δεν σημειώθηκε μεταβολή στην αντοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα μελέτη για να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο του αβοκάντο στην κατανομή του λίπους, αλλά και να ερμηνεύσουν τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των φύλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.