Θερμίδες και πιθανά μειονεκτήματα

Το πέστο είναι μια πηχτή, πράσινη σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας. Παραδοσιακά φτιαγμένο με σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, τυρί και ελαιόλαδο, η σάλτσα πέστο έχει έντονη, πλούσια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα ζυμαρικών, νόστιμο ντιπ, σάλτσα πίτσας, ντρέσινγκ σαλάτας και πολλά άλλα.

Μπορείτε να βρείτε προκατασκευασμένο πέστο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων vegan ποικιλιών, στα περισσότερα παντοπωλεία. Αν και οι σπιτικές και οι αγορασμένες στο κατάστημα σάλτσες μπορεί να διαφέρουν ως προς τη διατροφική τους αξία, το πέστο είναι γενικά μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπών.

Επειδή είναι φτιαγμένο με θρεπτικά συστατικά, το πέστο μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.

Σάλτσα πέστο: Διατροφική αξία

Οι ακόλουθες πληροφορίες για 1 κουταλιά της σούπας (16 γραμμάρια) παρέχονται από τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Θερμίδες: 92
Λιπαρά: 9,5 γραμμάρια
Νάτριο: 158 mg
Υδατάνθρακες: 0,9 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0,2 γραμμάρια
Σάκχαρα: 0,11 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

Μια κουταλιά περιέχει λίγο λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες. Δεν είναι σημαντική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών ή ζάχαρης. Ωστόσο, συχνά συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, πίτσες και σάντουιτς.

Λιπαρά

Σχεδόν το 60% των θερμίδων στο πέστο προέρχονται από το ελαιόλαδο, το τυρί και τα κουκουνάρια. Υπάρχουν 9,47 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά, εκ των οποίων:

5,63 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
1,53 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων και
1,68 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
Περιέχει επίσης 2,56 mg χοληστερόλης.

Πρωτεΐνη

Με 1,38 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας, αυτή η σάλτσα δεν θεωρείται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Επειδή αντιμετωπίζεται ως καρύκευμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση σε άλλα τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το πέστο συνήθως δεν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μερικοί μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο από ένα μέγεθος μερίδας. Έχει εντούτοις ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Το πέστο (16 γραμμάρια) περιέχει:

 • 33,1 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
 • 36,8 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
 • 31,8 χιλιοστόγραμμα καλίου
 • και 9,76 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου

Θερμίδες

Μια κουταλιά της σούπας πέστο με παρμεζάνα, βασιλικό, ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κουκουνάρι περιέχει λίγο λιγότερο από 92 θερμίδες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες προέρχονται από λίπη.

Σάλτσα πέστο: Οφέλη για την υγεία

Μερικά από τα συστατικά του πέστο (κυρίως το ελαιόλαδο) μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το σκόρδο, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και ο βασιλικός είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από ασθένειες.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Υπάρχουν πολλά οφέλη του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι ένα από αυτά. Η αντικατάσταση άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και η μαγιονέζα) με ελαιόλαδο, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Χοληστερόλη

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι λιπαρών:

 • κορεσμένα
 • τρανς
 • μονοακόρεστα
 • πολυακόρεστα

Αν και τα κορεσμένα λίπη μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (που θεωρείται «κακή» χοληστερόλη), τα τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (όπως το πέστο) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης στο αίμα και να υποστηρίξουν τα επίπεδα HDL (θεωρούμενη «καλή» χοληστερόλη).

Διαχείριση σωματικού βάρους

Η πέστο είναι μια παραδοσιακή ιταλική σάλτσα και καταναλώνεται συνήθως στην μεσογειακή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτή η διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στο βάρος και στην περίμετρο της μέσης. Το πέστο μπορεί να είναι μέρος ενός θρεπτικού τρόπου ζωής που υποστηρίζει την υγιή διαχείριση βάρους.

Σάλτσα πέστο: Πιθανά μειονεκτήματα

Αλλεργίες

Το πέστο περιέχει παραδοσιακά τυρί παρμεζάνα (γαλακτοκομικό προϊόν) και κουκουνάρι (καρπός), που είναι κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων. Είναι πιθανό να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε άτομα αλλεργικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.

Αν και το τυρί παρμεζάνα και το κουκουνάρι είναι ανεκτά από τους περισσότερους, σε μερικούς συνιστάται προσοχή. Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

 • κνίδωση
 • οίδημα
 • κνησμό
 • δύσπνοια
 • πόνο στο στομάχι
 • έμετο
 • δυσκολία στην κατάποση
 • ζαλάδα

Νάτριο (αλάτι)

Το πέστο που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου. Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ή παίρνουν φάρμακα για την καρδιά, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν προσθέσουν αυτά τα προϊόντα στη διατροφή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να είστε πιο ασφαλείς ως προς την ποσότητα νατρίου στο πέστο σας, σκεφτείτε να φτιάξετε μια σπιτική συνταγή με λιγότερο αλάτι.