Καρκίνος: Σχεδόν τα μισά περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν – Τι μπορούμε να κάνουμε

Ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας «χαντακώνουν»

Καρκίνος: Σχεδόν τα μισά περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν – Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο καρκίνος δεν είναι αναπόφευκτος. Αντιθέτως, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε συνήθειες του τρόπου ζωής, από τις οποίες στο χέρι μας είναι να απαλλαγούμε, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη, διεθνή μελέτη.

Όπως αποκαλύπτει, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από καρκίνο κάθε χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες. Επομένως, η αποφυγή αυτών των παραγόντων μπορεί να μας προφυλάξει σε σημαντικό βαθμό από τη νόσο.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρουν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το 2019 καταγράφηκαν 4,45 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο που οφείλονταν σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Οι διατροφικές συνήθειες
  • Το σεξ χωρίς προφυλάξεις
  • Τα πολλά περιττά κιλά
  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε άνδρες και γυναίκες

Συνολικά, το 44,4% όλων των θανάτων που προκαλεί ο καρκίνος οφείλονται σε παράγοντες οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι αποτρέψιμοι, λένε οι ερευνητές.

Ο αντίκτυπος αυτών των παραγόντων είναι μεγαλύτερος στους άνδρες. Οι μισοί θάνατοι στους άνδρες από καρκίνο (το 50.6% ή 2,88 εκατομμύρια) οφείλονται σε αυτούς. Το ίδιο και το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες (το 36,3% ή 1,58 εκατομμύρια).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christopher J.L. Murray, καθηγητής Επιστημών Μέτρησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν το αλκοόλ και η παχυσαρκία».

Ανά μορφή καρκίνου

Η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο και στα δύο φύλα που οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Αντιπροσωπεύει το σχεδόν 37% όλων των θανάτων από τη νόσο. Ακολουθούν στις γυναίκες:

  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (σχεδόν 18% των θανάτων)
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (σχεδόν 16%)
  • Ο καρκίνος του μαστού (11% των θανάτων)

Στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο είναι:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (πάνω από 13% των θανάτων)
  • Ο καρκίνος του οισοφάγου (σχεδόν 10%)
  • Ο καρκίνος του στομάχου (σχεδόν 7%)

Η καλύτερη ελπίδα μας

Η πρόληψη του καρκίνου με εκρίζωση ή έστω μείωση της έκθεσής μας σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου «είναι η καλύτερη ελπίδα μας για να μειωθεί η μελλοντική επίπτωση του καρκίνου», σχολιάζουν οι καθηγητές Diana Sarfati και Jason Gurney από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι ο καρκίνος «τροφοδοτείται» από τις συνήθειές μας, αναφέρει ο Guardian. Επομένως μπορούμε να γυρίσουμε τις πιθανότητες υπέρ μας αν:

  • Σταματήσουμε το κάπνισμα
  • Περιορίσουμε στο ελάχιστο το αλκοόλ
  • Διατηρούμε υγιές σωματικός βάρος
  • Απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια
  • Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.