Κι όμως… Ο καφές συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πιείτε άφοβα και με πάθος

Κι όμως… Ο καφές συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με την αποφυγή του καφέ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο European Journal of Preventive Cardiology, ένα περιοδικό της ESC.

Τα ευρήματα αφορούσαν τις αλεσμένες, τις στιγμιαίες και τις χωρίς καφεΐνη ποικιλίες.

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφόρων παρασκευασμάτων καφέ στην υγεία και την επιβίωση της καρδιάς.

Η μελέτη

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων (UK Biobank), η οποία προσέλκυσε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος περιελάμβανε τη στεφανιαία νόσο, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη περιελάμβανε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η διάμεση ηλικία ήταν 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε να μάθει πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφέ φίλτρου) ή καφεϊνούχο καφέ.

Στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, που αποτελούνταν από καμία, λιγότερο από μία, μία, δύο έως τρεις, τέσσερις έως πέντε και περισσότερες από πέντε κούπες την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) άτομα που δεν έπιναν καφέ και αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.

Όσοι έπιναν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν πίνουν ως προς την επίπτωση των αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του θανάτου.

12,5 χρόνια μελέτη

Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκησε 12,5 χρόνια.

Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου και μείωση καρδιαγγειακής νόσου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής Κίστλερ δήλωσε: « Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αντιθέτως μπορεί να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια για την καρδιά».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.