ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ποια είναι η νόσος του Graves και πως μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα

Δείτε αναλυτικά τις πιθανές επιπλοκές της νόσου του Graves

Ποια είναι η νόσος του Graves και πως μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή η οποία τείνει να οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών .

Αν και είναι αρκετές οι διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν στον υπερθυρεοειδισμό, η νόσος του Graves είναι μία από τις πιο κοινές.

Χωρίς θεραπεία, η νόσος του Graves μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς, στα οστά, τους μύες, τον εμμηνορροϊκό κύκλο αλλά και στη γονιμότητα.

Η συγκεκριμένη νόσος προσβάλλει και τα δύο φύλα όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι πιο συχνή στις γυναίκες κάτω των 40 ετών. Στόχος της θεραπείας που θα προτείνει ο γιατρός είναι πρωτίστως να αποτραπεί η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα της νόσου του Graves

  • άγχος και νευρικότητα
  • ελαφρύ τρέμουλο στις παλάμες ή στα δάχτυλα
  • ευαισθησία στη ζέση και αυξημένη εφίδρωση ή ζεστό/υγρό δέρμα
  • απώλεια βάρους (παρά την επαρκή πρόσληψη θερμίδων)
  • διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη)
  • αλλαγές στον κύκλο της περιόδου
  • στυτική δυσλειτουργία ή πεσμένη λίμπιντο
  • συχνές κενώσεις
  • γουρλωμένα μάτια (οφθαλμοπάθεια του Graves – εξόφθαλμος)
  • κόπωση
  • σκληρό και κόκκινο δέρμα, συνήθως στην κνήμη ή χαμηλά στα πόδια (δερματοπάθεια του Graves)
  • γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Πιθανές επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της νόσου του Graves είναι οι εξής:

Προβλήματα στην εγκυμοσύνη: Όπως η αποβολή, ο πρόωρος τοκετός, η ελλιπής ανάπτυξη του εμβρύου και η προεκλαμψία.

Καρδιακά προβλήματα: Αν δεν αντιμετωπιστεί, η νόσος του Graves μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία των καρδιακών μυών ή και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αρκετό αίμα στο σώμα).

Αδύναμα οστά: Όταν δεν αντιμετωπίζεται, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των οστών και οστεοπόρωση. Η υγεία των οστών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα ασβεστίου και άλλων μετάλλων στο εσωτερικό τους και τα πολύ υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών εμποδίζουν την απορρόφηση αυτών των συστατικών.

Επιλογές θεραπείας για τη νόσο του Graves

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τρεις θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο του Graves είναι η φαρμακευτική, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και η χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς με βάση την ηλικία σας, εάν είστε έγκυος ή εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.