ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στο μπάσκετ πάμε καλά...

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Αύξηση παρατηρείται στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε όλον τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο νέα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφονται κάθε μέρα, με την πλειονότητα τους να είναι ασυμπτωματικά!

Γιατρός μολυσματικών ασθενειών στην Mayo Clinic, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη συνεχιζόμενη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια. Λέει ότι η εκπαίδευση των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση των κινδύνων μετάδοσης ΣΜΝ, που μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ”έχουμε δει το ποσοστό πολλών ΣΜΝ να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα η σύφιλη”

Η σύφιλη, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, είναι βακτηριακές λοιμώξεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Αυτά τα φάρμακα δεν βοηθούν σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα Β, ο HIV (AIDS) και ο έρπης γεννητικών οργάνων.

Δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όλοι όσοι κολλούν κάποιο ΣΜΝ

Η γιατρός αναφέρει επίσης ότι ”αυτό είναι μέρος της δυσκολίας του να ξεπεράσεις την μετάδοση. Μερικοί είναι ασυμπτωματικοί και είναι σε θέση να το μεταδώσουν σε άλλους”.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας:

Τονίζει ακόμα ότι ‘‘ ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των περισσότερων ΣΜΝ είναι με προστασία φραγμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής”, λέει.

Προστασία φραγμού είναι για παράδειγμα τα προφυλακτικά. Για όσους διατρέχουν κίνδυνο HIV, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, ή προφύλαξη πριν από την έκθεση. Επίσης, υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη του HPV και της ηπατίτιδας Β.

Η γιατρός λέει ότι το να προστατεύεις τον εαυτό σου σημαίνει επίσης να προστατεύεις τους άλλους: “Εάν έχετε νέο/νέα σεξουαλικό σύντροφο ή εάν έχετε πολλούς/πολλές συντρόφους, τότε συνήθως συνιστούμε να κάνετε εξετάσεις κάθε τρεις μήνες, ακόμα κι αν είστε ασυμπτωματικοί”.

Συμπτώματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να εκτεθείτε σε ΣΜΝ χωρίς να έχετε συμπτώματα. Γενικά, πρέπει να έχετε τον νου σας στα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πληγές ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του στόματος ή του ορθού
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου στην ούρηση
  • Έκκριση υγρού από το πέος
  • Ασυνήθιστη ή δύσοσμη κολπική έκκριση
  • Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πόνος και διόγκωση στους λεμφαδένες, ιδιαίτερα στη βουβωνική χώρα
  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Πυρετός
  • Εξάνθημα στον κορμό, τα χέρια ή τα πόδια
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.