ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπόθεση Novartis: Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ψηφίζουν στην Βουλή για την προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ψηφίζουν στην Βουλή για την προανακριτική

Την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση Novartis.

Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μια συνεδρίαση και ψηφοφορία με δέκα κάλπες – μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για περαιτέρω έλεγχο – έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο κ. Βούτσης επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ψηφοφορίας με μια κάλπη. Δηλαδή να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο με όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα τρία αδικήματα ώστε οι βουλευτές να μπορούν να επιλέξουν το πρόσωπο που επιθυμούν να παραπέμψουν και το αδίκημα για το οποίο θέλουν να ελεγχθεί.

Το ψηφοδέλτιο θα καταλήγει σε μια κάλπη και με τον τρόπο αυτό θα συντομεύσει η διαδικασία της καταμέτρησης. Τις επόμενες ημέρες θα ερωτηθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εάν η διαδικασία με μια κάλπη είναι σύννομη και σε περίπτωση θετικής απάντησης το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης θα λάβουν το λόγο όλα τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή εκτός από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που θα βρίσκεται σε κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως επίτροπος της ΕΕ.

Οι ομιλητές στην συζήτηση

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μη βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα λάβουν τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάριος Σαλμάς.

Για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο αλλά και για τον νυν Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να στείλουν γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις τους.

Παρέμβαση θα κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το κατηγορητήριο

Η Προανακριτική θα ερευνήσει για τυχόν αδικήματα δωροδοκίας δωροληψίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών στην υπόθεση Νovartis.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αναπτύσσεται σε 10 σελίδες, προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.