ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πολυεκατομμυριούχος, εκκεντρικός, αθυρόστομος – Η συναρπαστική ζωή του άνδρα που έστειλε αυτοκίνητο στον Άρη

Πολυεκατομμυριούχος, εκκεντρικός, αθυρόστομος – Η συναρπαστική ζωή του άνδρα που έστειλε αυτοκίνητο στον Άρη

Αν είχε γεννηθεί το 2050 ίσως να έμοιαζε με φυσιολογικό άνθρωπο, αλλά σήμερα, ο Έλον Μασκ μοιάζει να βρίσκεται πολύ μπροστά από την εποχή του.

Η τελευταία είδηση που τον αφορά είναι η ανακοίνωση του πρώτου επιβάτη στο SpaceX που θα πετάξει γύρω από την Σελήνη και φυσικά επί πληρωμής.

Έχει επίσης να επιδείξει εξαιρετικά πρωτοποριακά επιτεύγματα, όπως τη δημιουργία της πλατφόρμας πληρωμών PayPal, την διοίκηση της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, αλλά και το SpaceX.

Τα καινοτόμα και μεγάλης γκάμας ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την ηλιακή ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έχει υποσχεθεί το Hyperloop, ένα ταξίδι πραγματικά υψηλής ταχύτητας σε έναν υπόγειο σωλήνα και φυσικά έχει σχέδια ακόμη και για τον πλανήτη Άρη.

Αλλά φέτος, φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για τον επιχειρηματία τεχνολογίας.

Τον περασμένο μήνα, εξέπληξε τους επενδυτές με ένα tweet λέγοντας πως σκεφτόταν να κάνει ιδιωτική την Tesla έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Δύο εβδομάδες αργότερα, είπε ότι εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό, ωθώντας τους δυσαρεστημένους επενδυτές να υποβάλλουν μήνυση εναντίον του.

Τι είναι όμως αυτό που έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου; Είναι αυτό το είδος της ασταθούς συμπεριφοράς του παράλληλα με τις έντονες δημόσιες εκρήξεις του; Είναι το κάπνισμα σε ένα webcast; Το να πίνει δημόσια ουίσκι (κάτι που δεν αρέσει και πολύ στις ‘κουμπωμένες’ ΗΠΑ); Ή μήπως οι κατηγορίες του ενάντια σε έναν από τους δύτες που διέσωσαν την παιδική ποδοσφαιρική ομάδα της Ταϊλάνδης που είχε εγκλωβιστεί σε σπήλαιο, χαρακτηρίζοντάς τον παιδόφιλο;

Από πού κατάγεται ο Έλον Μασκ;

Γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Μεγαλώνοντας παθιάστηκε με τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και οτιδήποτε είχε να κάνει με τον ηλεκτρισμό – την τέλεια πλατφόρμα για τις σημερινές του δουλειές.

Στην ηλικία των 17 ετών, ο Μασκ μετακόμισε στον Καναδά για να σπουδάσει φυσική και οικονομικά, προτού μετακομίσει στις ΗΠΑ το 1992 για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Παράτησε το διδακτορικό του μόλις δύο ημέρες αφότου το ξεκίνησε και στη συνέχεια ίδρυσε το Zip2, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εφημερίδων. Πούλησε την εταιρεία και συνέχισε με αυτό που αργότερα έγινε το PayPal.

Όταν το eBay αγόρασε αυτό το εγχείρημα το 2002 για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, ο Έλον Μασκ έβγαλε 165 εκατομμύρια δολάρια σε ηλικία μόλις 31 ετών.

Τι έκανε με τα μετρητά ανά χείρας;

Παρόλο που ο Έλον Μασκ δεν ίδρυσε την Tesla, το όνομά του έχει συνδεθεί με την εταιρεία. Αφότου πήρε τα λεφτά από την πώληση του PayPal, ο Μασκ έριξε την περιουσία του στο SpaceX και στην Tesla, στα οποία προέδρευσε προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος το 2008.

Αυτή αποδείχθηκε μια κακή χρονιά για τον ίδιο: Η SpaceX είδε την τρίτη πτώση πυραύλου της και το αυξανόμενο κόστος απειλούσε να καταστρέψει την Tesla.

Παρά τα φαινομενικά τεχνολογικά επιτεύγματα και τις συναρπαστικές καινοτομίες, οι εταιρείες του χάνουν την μία προθεσμία μετά την άλλη και έχουν καταγράψει τεράστιες απώλειες. Υπάρχουν πλέον αρκετοί που αμφισβητούν την ικανότητά του να ηγείται μιας εισηγμένης εταιρείας όπως η Tesla.

Πώς είναι όμως η ιδιωτική του ζωή;

Εκτός από το κάπνισμα και τα ξεσπάσματα στο Twitter, ο Μασκ έχει παντρευτεί τρεις φορές – δύο φορές με την ίδια γυναίκα. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Τζάστιν Γουίλσον, που ήταν συγγραφέας ιστοριών φαντασίας.

Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Ταλούλα Ρίλεϊ το 2010, αλλά χώρισαν το 2012. Την επόμενη χρονιά , το ζευγάρι ξαναπαντρεύτηκε. Το 2014 ο Έλον Μασκ κατέθεσε τα χαρτιά διαζυγίου, αλλά στη συνέχεια τα απέσυρε. Δύο χρόνια μετά, η σύζυγός του έκανε το ίδιο και το ζευγάρι τραβά πλέον χωριστούς δρόμους.

Ο Μασκ είχε επίσης σχέση με την Άμπερ Χερντ και την Κάμερον Ντιάζ. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ εμπνεύστηκε από αυτόν για να υποδυθεί τον Τόνι Σταρκ στο Iron Man.

Επίσης, λέγεται ότι είναι ένας ακούραστος εργάτης. Όταν ίδρυσε το Zip2, σύμφωνα με δημοσιεύματα εργαζόταν όλη την ημέα, κοιμόταν στο γραφείο και έκανε ντους στο δρόμο του για το YMCA.

Τον περασμένο μήνα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη στους New York Times, ο Μασκ δήλωσε ότι δούλευε «120 ώρες την εβδομάδα» και μερικές φορές έπαιρνε το υπνωτικό Ambien για να καταπολεμά την αϋπνία.

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο καιρό ακόμη οι μέτοχοι είναι πρόθυμοι να έρχονται αντιμέτωποι με αυτόν τον αμφιλεγόμενο διευθυντή της Tesla. Το σίγουρο είναι πάντως, πως ο Έλον Μασκ θα συνεχίσει να κυριαρχεί στους τίτλους ειδήσεων τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.