ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιταχύνονται οι διαδικασίες υιοθεσιών στην Ελλάδα 

Επιταχύνονται οι διαδικασίες υιοθεσιών στην Ελλάδα 

«Σήμερα δε γνωρίζουμε καθημερινά πόσα παιδιά υπάρχουν στα Ιδρύματα, πόσοι γονείς επιθυμούν να δώσουν το παιδί τους για αναδοχή π.χ. γιατί δεν αντέχουν αυτή την περίοδο να το αναθρέψουν οι ίδιοι» δήλωσε η κ.Φωτίου…

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Είναι ένα δύσκολο νομοσχέδιο, το δουλεύουμε εδώ και ενάμιση χρόνο» είπε η κ. Φωτίου και περιέγραψε το πλέγμα των σχεδιαζόμενων δράσεων, για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί αναδοχών και υιοθεσιών.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν νεαρά ζευγάρια, να έρχονται να κλαίνε, ότι δεν μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί και εν τω μεταξύ να έχουμε παιδιά που μένουν μέσα στα Ιδρύματα. Σκοπός μας είναι η απο-ιδρυματοποίηση, να ελαχιστοποιήσουμε τους χρόνους, που τα παιδιά μένουν στα Ιδρύματα. Χρειαζόμαστε κοινωνικούς λειτουργούς, για να κάνουν εκθέσεις καταλληλότητας των υποψηφίων αναδόχων γονέων και γι αυτό θα δημιουργήσουμε σώμα διαπιστευμένων κοινωνικών λειτουργών» ανέφερε, κάνοντας γνωστό πως «στον νόμο ορίζονται τρεις μήνες περιθώριο, μέχρι να κάνει την έκθεση ο κοινωνικός λειτουργός».

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα τριών ηλεκτρονικών μητρωών, που θα δημιουργηθούν για την καταγραφή των υιοθεσιών και αναδοχών «ένα σύστημα διαφάνειας, βεβαίως με προσοχή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου, με κωδικούς, ώστε να μην μπορούν να αποκαλυφθούν στοιχεία, αλλά να μπορούν να αποκαλυφθούν οι αριθμοί».

Το πρώτο μητρώο θα αφορά την καταγραφή των παιδιών. «Σήμερα δε γνωρίζουμε καθημερινά πόσα παιδιά υπάρχουν στα Ιδρύματα, πόσοι γονείς επιθυμούν να δώσουν το παιδί τους για αναδοχή π.χ. γιατί δεν αντέχουν αυτή την περίοδο να το αναθρέψουν οι ίδιοι», είπε, διαβεβαιώνοντας πως μετά την ψήφιση του νέου νόμου «κανένα παιδί δε θα μπορεί να δοθεί για αναδοχή ή υιοθεσία, εάν δεν καταγραφεί πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έτσι θα ξέρουμε, αλλά και το παιδί όταν γίνει ενήλικας θα μπορεί να ψάξει να βρει τις ρίζες του, εάν και εφόσον το επιθυμεί».

Το δεύτερο ηλεκτρονικό μητρώο θα καταγράφει τους υποψήφιους θετούς γονείς ή αναδόχους. «Εκεί θα εγγράφονται οι γονείς, αφού αποκτήσουν έκθεση από τον κοινωνικό λειτουργό ότι είναι κατάλληλοι και αφού παρακολουθήσουν ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα. Δε θα γίνονται κάτω από το τραπέζι οι υιοθεσίες και αναδοχές και δε θα ενδημεί το εμπόριο βρεφών» εξήγησε η κ.Φωτίου.

Στο τρίτο μητρώο θα καταγράφονται οι εγκεκριμένες αναδοχές και υιοθεσίες, οι οποίες θα παρακολουθούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από κοινωνικούς λειτουργούς, με αντίστοιχες εκθέσεις.

«Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου σε λειτουργία 250 Κέντρα Κοινότητας»

Αναφερόμενη στη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας η κ. Φωτίου επισήμανε πως πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κόμβο στην προσπάθεια επαναθεμελίωσης του προνοιακού κράτους.

«Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή ένα πρωτοβάθμιο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται στους δήμους, σε όλη την Ελλάδα, κάνουμε 250 κέντρα -οι μικρότερο δήμοι συνδέονται σε ορισμένα μεγαλύτερα- και θα προχωρήσουμε και στα μικρότερα σε δεύτερη φάση. Σήμερα λειτουργούν 80 κέντρα κοινότητας και ελπίζω ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν όλα. Είναι η βάση της πυραμίδας αυτού του νέου συστήματος της κοινωνικής πρόνοιας» σημείωσε η αν. υπουργός.

Τα Κέντρα Κοινότητας, όπως εξήγησε, είναι διασυνδεδεμένα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα. Το πρώτο μητρώο, με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και μόνο, έχοντας πρόσβαση σε όλες τις κρατικές βάσεις δεδομένων, υπολογίζει ποιων κοινωνικών παροχών είναι δικαιούχος ο πολίτης. Το δεύτερο μητρώο υποδεικνύει τις δομές του κοινωνικού κράτους που είναι κοντά στον δημότη και στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί εφόσον είναι δικαιούχος (π.χ. ΟΑΕΔ, γηροκομεία), ενώ στο τρίτο μητρώο καταγράφονται όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του δικαιούχου. «Σε κάθε Κέντρο Κοινότητας, δύο υπάλληλοι, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν πολύ υψηλά προσόντα -έως τέσσερις ανάλογα με το εύρος του δήμου- θα πληροφορούν τους πολίτες και θα τους βοηθούν επιτόπου να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τον νέο ΟΓΑ, μετά την ενσωμάτωση τμήματος του οργανισμού στον ΕΦΚΑ, η αν. υπουργός διευκρίνισε πως «αναδιαρθρώνεται αυτή τη στιγμή στα πρότυπα του ΚΕΑ», ενώ «θα δίνει πια σαν ενιαία Αρχή όλα τα επιδόματα και δε θα χρειάζεται να πηγαίνουν οι πολίτες στους δήμους, αλλά θα κάνουν ηλεκτρονικά τα πάντα μέσω του ΟΓΑ και θα τους πιστώνονται κάθε μήνα τα επιδόματα»

«Από Οκτώβριο 130.000 σχολικά γεύματα στα δημοτικά και από το 2019 και στα γυμνάσια»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείσα σχετικά με τον σχεδιασμό, που αφορά τα σχολικά γεύματα η κ. Φωτίου διευκρίνισε: «Κάνουμε έναν θεσμό, όχι μόνο για την παιδική φτώχεια, αλλά βλέπουμε ότι αλλάζει την κουλτούρα των παιδιών, βάζει έναν καινούριο παράγοντα παιδαγωγικό μέσα στο σχολείο, τα παιδιά τρώνε όλα μαζί, μειώνεται η επιθετικότητα, αποκτούν σχέσεις συντροφικότητας. Τον Οκτώβρη θα πάμε σε 130.000 ζεστά γεύματα κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα στα δημοτικά σχολεία, με στόχο το 2019 από τα αντίμετρα να φτάσουμε τις 500.000 μαθητές, δηλαδή να καλύψουμε περίπου τους μισούς μαθητές δημοτικών και γυμνασίων. Θα επεκταθούμε και στα γυμνάσια, ώστε τελικά το σχολικό γεύμα θα γίνει θεσμός του δημόσιου ελληνικού σχολείου, όπως είναι σε πολλά δημόσια σχολεία σε όλη την Ευρώπη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.