ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιντλίμπ

Σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιντλίμπ

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα και έλαβε χώρα για να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη, με κύριο θέμα την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Αν και οι περισσότερες χώρες εξέφρασαν υποστήριξη στις προτάσεις του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Σταφάν Ντι Μιστούρα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία μονομαχία ΗΠΑ – Ρωσίας, με εμπλοκή και της Βρετανίας, καθώς η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Νίκι Χέιλι, επιτέθηκε στη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ για τους βομβαρδισμούς κατά των αμάχων.

Η κ. Χέιλι χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαδικασία της Αστάνα, κατηγόρησε Μόσχα, Τεχεράνη και Δαμασκό για χρήση βίας σε βάρος των αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν έντονα και δυναμικά σε περίπτωση χρήσης χημικών.

Δευτερολογώντας, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ γιατί ενώ δεν διστάζουν να απειλούν με χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, την ίδια στιγμή ζητούν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ εναντίον των τρομοκρατών. Σημείωσε επίσης ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν στη Συρία, είχαν προσωρινό χαρακτήρα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν Γολαμαλί Χοσρού υποστήριξε τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης για την προστασία των αμάχων, ενώ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις είπε ότι χώρα του προσέτρεξε σε βοήθεια της Συρίας έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις μονομερώς.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος Φεριντούν Σινιρλίογλου υποστήριξε τα αποτελέσματα της συνόδου της Τεχεράνης, ωστόσο έριξε το βάρος στην πλήρη κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, γιατί θα οδηγήσουν σε πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και μαζική έξοδο προς την Τουρκία πολλών από τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που ζουν στην περιοχή, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα του η οποία δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες, αλλά και στην Ευρώπη κι αλλού.

Τέλος η βρετανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος Κάρεν Πιρς είπε πως εκείνο που άκουσε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι ότι το πρόβλημα στο Ιντλίμπ θα λυθεί με την επικράτηση του καθεστώτος Ασαντ, γι’ αυτό και κάλεσε τα μέλη του Σ.Α. να υποστηρίξουν τις τουρκικές προτάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.