ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Ζήνων»: Ο μεσογειακός κυκλώνας βρίσκεται ήδη στο Ιόνιο (βίντεο)

«Ζήνων»: Ο μεσογειακός κυκλώνας βρίσκεται ήδη στο Ιόνιο (βίντεο)

Την ώρα που η «Ευρυδίκη» συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και σήμερα Παρασκευή -με ισχυρά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας που θα επεκταθούν το βράδυ στο Αιγαίο- ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνων» βρίσκεται ήδη στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τo meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό «Ζήνων» έχει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετωπικών επιφανειών, θερμό πυρήνα, ορατό «μάτι» στο κέντρο και θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά του.

Ο «Ζήνων» δημιουργήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Βόρειο Ιόνιο. Σήμερα θα παραμείνει στην ίδια περιοχή και αύριο Σάββατο θα κινηθεί προς τη ΝΔ Ελλάδα επηρεάζοντας μόνο τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές με ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8-9 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις.
Στο βίντεο παρουσιάζεται η «γέννηση» του «Ζήνωνα» στο Ιόνιο (από meteo.gr)

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι «medicanes» ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός» για τα συστήματα του είδους. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες. Τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν «medicanes» στον ελληνικό χώρο, ήταν πριν από ένα χρόνο περίπου (31/10/2016) στην ίδια περιοχή. Όπως λένε οι μετεωρολόγοι τέτοια φαινόμενα δεν εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.