ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΟΗΕ: «Ο κόσμος οδεύει προς αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας»

ΟΗΕ: «Ο κόσμος οδεύει προς αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας»

Ο κόσμος οδεύει προς αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας του πλανήτη – σε πρωτοφανή εδώ και 4 εκατομμύρια χρόνια επίπεδα- αλλά τα σχέδια των περισσότερων κυβερνήσεων για να βοηθήσουν τους πληθυσμούς να προσαρμοστούν στις επερχόμενες μεταβολές καταρτίζονται με βάση προβλέψεις για πολύ μικρότερη θερμοκρασιακή αύξηση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί για τη διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το όριο των +2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο.

Και έχουν καταρτίσει ανάλογα σχέδια για να βοηθήσουν τις πόλεις , την γεωργία και τις οικονομίες να αντιμετωπίσουν την αύξηση των πλημμυρών, τα φαινόμενα ξηρασίας, τις καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Ομως, «δεν είμαστε ασφαλείς», διότι κινούμαστε προς την άνοδο κατά 3 βαθμούς και οι κυβερνήσεις μας δεν είναι έτοιμες», προειδοποιεί ο Χαρζίτ Σινγκ, συντονιστής της ActionAid International στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το Κλίμα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα στη Βόννη.

«Δεν έχουμε καν μία διαδικασία βάσει της οποίας να μπορούμε να εκτιμήσουμε εάν είμαστε ασφαλείς ή όχι», λέει «και κινούμαστε προς έναν πολύ επικίνδυνο κόσμο όπου η κατάσταση θα γίνεται όλο και περισσότερο τρομακτική και πολύπλοκη».

Μία άνοδος της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακόμη πιο έντονες και συχνές φυσικές καταστροφές και «δραματικές αλλαγές» στη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων, πράγμα που θα πλήξει την παραγωγή ειδών διατροφής, προβλέπει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Stochholm Resilience Centre.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει αναπότρεπτη τήξη των στρωμάτων πάγου στον γήινο φλοιό, προκαλώντας επιπλέον μεταβολές – όπως η απελευθέρωση μεθανίου παγωμένου στο έδαφος – πράγμα που μπορεί να συμβάλει σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, προειδοποιεί ο Ρόκστρομ.

Δεδομένης της αβεβαιότητας για τα επίπεδα της αλλαγής που έχουμε μπροστά μας, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν πληρούνται οι στόχοι «προσαρμογής», ενώ δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης αυτής της προόδου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

«Στο Παρίσι, οι χώρες συμφώνησαν να υιοθετήσουν έναν παγκόσμιο στόχο προσαρμογής. Εάν είναι αυτός ο στόχος να αποκτήσει σημασία, πρέπει να μάθουμε εάν προοδεύουμε στην επίτευξή του», δηλώνει ο Ερικ Σολχάιμ, επικεφαλής του ΟΗΕ Περιβάλλον στην Thomson Reuters Foundation.

Η έκθεση έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες στην αξιολόγηση της προόδου τους, αναγνωρίζοντας ότι η σημασία της απάντησης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», επισημαίνεται στην έκθεση.

Το κόστος της προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες κινείται ανάμεσα στα 140 και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2030, αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ ανάλογα με το αποτέλεσμα του περιορισμού των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αλλά, αυτό το κόστος, μακροπρόθεσμα, «θα ωχριά σε σχέση με την αύξηση του κόστους των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής , το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα βαρύνει αναπτυσσόμενες χώρες», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.