ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι θα συγκεντρωθούν στο Ερμπίλ υπέρ της ανεξαρτησίας

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι θα συγκεντρωθούν στο Ερμπίλ υπέρ της ανεξαρτησίας

Ο λαός του Κουρδιστάν ετοιμάζεται να διοργανώσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας, στην πρωτεύουσα Ερμπίλ, όπου ο πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζάνι και άλλοι Κούρδοι ηγέτες, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία, ώστε να πιέσουν τον κόσμο για μια θετική ψήφο στο δημοψήφισμα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ανάκληση της ψηφοφορίας.

Η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για εκστρατεία υπέρ ή κατά της ψηφοφορίας, μετά από 18 ημέρες συνεχόμενων συγκεντρώσεων, όπου η εκστρατεία του «ναι» συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό υποστηρικτών σε όλη την περιφέρεια του Κουρδιστάν και στις αμφισβητούμενες ή κουρδικές περιοχές που διεκδικούν τόσο το Ερμπίλ όσο και η Βαγδάτη.

Η ψηφοφορία για τους Κούρδους της διασποράς προγραμματίζεται να ξεκινήσει το Σάββατο, ενώ οι πολίτες της χώρας οδηγούνται στις κάλπες τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος Μπαρζάνι και άλλοι αξιωματούχοι παρευρέθηκαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο Ντουχόκ, το Ζακό, το Σοράν και το Σουλεϊμάνι, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για απόσχιση από το Ιράκ, περίπου 100 χρόνια από τότε που χαράχτηκαν τα σημερινά σύνορα από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως οι νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διέσπασαν τον κουρδικό λαό μεταξύ του Ιράκ, της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ νωρίτερα το Κουρδιστάν είχε χωριστεί μεταξύ των οθωμανικών και των περσικών αυτοκρατοριών.

Οι Κούρδοι αναφέρονται ως το μεγαλύτερο έθνος στον πλανήτη, χωρίς κράτος. Έχουν ονειρευτεί ένα ανεξάρτητο κράτος για τουλάχιστον έναν αιώνα, αλλά το τρέχον δημοψήφισμα αφορά μόνο το ιρακινό Κουρδιστάν, που είναι ήδη αυτόνομο βάσει της νομοθεσίας του Ιράκ.

Το Ιράκ, οι γείτονες Τουρκία και Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ιστορική ψηφοφορία. Ωστόσο, οι Κούρδοι ηγέτες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να επιλέξουν την ανεξαρτησία έναντι της υποταγής.

Υπήρξε μόνο μία επίσημη καμπάνια κατά της ψηφοφορίας. Ωστόσο, πραγματοποίησαν μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση στο Σουλεϊμανί, όπου 2.500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, σε σύγκριση με περίπου 20.000 που αναμένεται να υποστηρίξουν μια συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στην ίδια πόλη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ αποφάσισε να αναστείλει την ψηφοφορία μέχρι να λάβει τελική απόφαση, μια απόφαση που ελήφθη κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο να αποφανθεί κατά της απόσχισης «κάθε περιοχής ή επαρχίας».

Την ίδια ώρα το Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει για να συζητήσει «κυρώσεις» κατά της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κουρδικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη Παρασκευή να διεξαγάγει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη την περιφέρεια του Κουρδιστάν και τις κουρδικές ή αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η πλούσια σε πετρέλαιο και ποικιλόμορφη επαρχία Κιρκούκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι το Κιρκούκ είναι μια «Τουρκμενική» πόλη, λέγοντας ότι η ψηφοφορία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην επαρχία, από τουρκικής άποψης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.