ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προσφορά μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου από το Eurofighter στη Νορβηγία

Προσφορά μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου από το Eurofighter στη Νορβηγία

Η τετραεθνής κοινοπραξία κατασκευής και προώθησης του Eurofighter κατέθεσε πρόσφατα βελτιωμένες προσφορές κυρίως σε ότι αφορά την ανάθεση κατασκευαστικού έργου στην αμυντική βιομηχανία της Νορβηγίας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός περισσότερο ελκυστικού «πακέτου» που θα αναδείξει το αεροσκάφος ως μελλοντικό αντικαταστάτη των F-16A MLU που σήμερα αξιοποιεί επιχειρησιακά η Νορβηγική Αεροπορία. Οι συζητήσεις για την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς από την κοινοπραξία του Eurofighter έγιναν μετά από τις πρόσφατες εκτιμήσεις του νορβηγικού υπουργείου άμυνας, βάσει των οποίων η τιμή του F-35 ανά μονάδα πρόκειται να ανέλθει σε επίπεδο υψηλότερο των 70 εκατ. δολαρίων. Κατά την είσοδο της Νορβηγίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του JSF το 1999 (επίπεδο 3), η τιμή fly-away που είχε δοθεί στη χώρα αυτή για κάθε αεροσκάφος ανερχόταν σε 28 εκατ. δολάρια με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το νορβηγικό υπουργείο άμυνας. Το τελευταίο εκτίμησε την ίδια τιμή στα 70 περίπου εκατ. δολάρια μέσα από μία σειρά μελετών που διεξήγαγε κατά το 2005, ενώ σήμερα εκφράζει ανησυχίες για το ότι το νούμερο αυτό μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 95 εκατ. δολάρια με βάση τα νέα δεδομένα και τα νέα στοιχεία που έχει στην διάθεσή, μέσω της συμμετοχής της Νορβηγίας στο πρόγραμμα JSF. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι το υπουργείο άμυνας της Νορβηγίας έχει ενημερώσει τους κατασκευαστές των Gripen, Rafale, JSF και Εurofighter, σχετικά με την μέση τιμή που η χώρα είναι διατεθειμένη να καταβάλει για την προμήθεια του νέου μαχητικού που θα επιλέξει. Το νούμερο αυτό δεν ξεπερνά τα οκτώ δις δολάρια για την αγορά 48 μονάδων, που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αντικαταστήσουν τον στόλο των F-16A MLU, την στιγμή που στοιχεία του νορβηγικού υπουργείου άμυνας αναφέρουν ότι η προμήθεια ίδιου αριθμού μαχητικών JSF μπορεί να κοστίσει περί τα 10,5 δις δολάρια. Η Saab κατασκευάστρια του Gripen και η Dassault Aviation κατασκευάστρια του Rafale έχουν επίσης καταθέσει βελτιωμένες προσφορές στο νορβηγικό υπουργείο άμυνας, σχεδόν παράλληλα με την κοινοπραξία Eurofighter. Στελέχη της τελευταίας υποστήριξαν ότι η πρόταση που έχει γίνει στην Νορβηγία για το Typhoon είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη και ιδίως σε σύγκριση με αυτή του F-35 JSF. Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια 48 μονάδων από τη Νορβηγία, δεν θα υπερβεί τα έξι δις δολάρια. Δεδομένου ότι τόσο η σουηδική, όσο και η γαλλική πρόταση κυμαίνονται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα η κοινοπραξία παραγωγής και προώθησης του Eurofighter-Typhoon προέβη στην υποβολή βελτιωμένων προτάσεων βιομηχανικής συνεργασίας στη Νορβηγία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.