ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

F-X: Η Ιαπωνία αναζητά συνεργάτες για το νέο της μαχητικό 6ης γενιάς

F-X: Η Ιαπωνία αναζητά συνεργάτες για το νέο της μαχητικό 6ης γενιάς

Η Ιαπωνία ψάχνει συνεργάτες στην ανάπτυξη και παραγωγή του νέου μαχητικού 6ης γενιάς F-X, το κόστος ενός τέτοιου αεροπλάνου είναι τόσο ακριβό που ακόμα και η Ιαπωνία δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου του ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας, το τελευταίο βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρτισης μία φόρμουλας – πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας, σε περίπτωση που οποιαδήποτε συμμαχική χώρα, εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ιαπωνικού μαχητικού επόμενης (6ης) γενιάς F-X.

Το νέο ιαπωνικό που προς το παρόν υφίσταται ως πρόταση (concept), προορίζεται να αντικαταστήσει το επίσης εγχώρια ανεπτυγμένο και κατασκευασμένο από την Mitsubishi Heavy Industries, F-2, από το έτος 2030 και μετά. Πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ιαπωνικού ΥΠΑΜ, το F-2 θα αποσυρθεί οριστικά από τις τάξεις τις JASDF (Japan Air-Self-Defense Force’s), το αργότερο μέχρι το έτος 2035.

Προς το παρόν η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια ύψους 256,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2020, με στόχο την έναρξη της διαδικασίας ανάπτυξης του F-X, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2021 μπορούν σε αυτή την αρχική φάση να συμμετάσχουν και άλλες χώρες.

Οι χώρες αυτές θα συμμετάσχουν, αναλαμβάνοντας (με το αντίστοιχο ρίσκο και κόστος φυσικά) από την πλευρά τους τη διαμόρφωση κάποιων από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 που καθιερώθηκε επίσημα η ονομασία F-X, το ιαπωνικό πρόγραμμα είχε την ανεπίσημη ονομασία Future Fighter.

Επιπρόσθετα η Υπηρεσία Προμηθειών, Νέων Τεχνολογιών και Λογιστικής Υποστήριξης του ιαπωνικού ΥΠΑΜ, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι η Ιαπωνία προτίθεται να αναπτύξει ένα αποκλειστικά δικής της σχεδίασης μαχητικό με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμμετοχή σε προτάσεις άλλων χωρών ή κατασκευαστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αυτή της την απόφαση περιλαμβάνει και την πρόταση που είχε κατατεθεί από την Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός μαχητικού με συνδυασμένα σχεδιαστικά -και όχι μόνο- χαρακτηριστικά των F-22 και F-35.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.