ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κίνα: Νέες ταραχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ

Κίνα: Νέες ταραχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ

Πάνω από 100 άνθρωποι οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και κράδαιναν μαχαίρια επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην εθνοτικά διχασμένη επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια “τρομοκρατών”.

Η επίθεση, στην απομακρυσμένη πόλη Χοτάν, στην έρημο, σε μια περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τις αιματηρότερες ταραχές των τελευταίων τεσσάρων ετών, που απέβησαν στους θανάτους 35 ανθρώπων.

Στη Σιντζιάνγκ ζουν οι περισσότεροι κυρίως μουσουλμάνοι Ουιγούροι, οι οποίοι μιλούν μια τουρκογενή γλώσσα. Πολλοί μειονοτικοί αντιδρούν έντονα σε αυτούς που χαρακτηρίζουν ασφυκτικούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία της μειονότητας, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατ. μέλη. Το Πεκίνο απαντά ότι έχει εκχωρήσει ευρείες ελευθερίες στους Ουιγούρους και κατηγορεί εξτρεμιστές ότι επιδιώκουν την απόσχιση των μειονοτικών περιοχών.

Η εχθρότητα και οι προστριβές ανάμεσα στους Κινέζους Χαν και τους μουσουλμάνους Ουιγούρους θέτει μια σημαντική πρόκληση για τους ηγέτες του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, έχει απευθύνει έκκληση να υπάρξει ενότητα μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στην Κίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, «ταραχοποιοί» συγκεντρώθηκαν σε τόπους λατρείας πριν επιβιβαστούν σε μοτοσικλέτες και επιτεθούν στο αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Μογιού της πόλης.

Η Γκλόμπαλ Τάιμς, που ανήκει στη Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ, πρόσθεσε ότι οι αρχές καταμετρούν τον αριθμό των απωλειών και αναζητούν υπόπτους.

Σε ένα άλλο επεισόδιο περίπου 200 άνθρωποι αποπειράθηκαν να «προκαλέσουν ταραχές» σε μια αγορά στην Χοτάν, σύμφωνα με την Γκλόμπαλ Τάιμς, που πρόσθεσε ότι η αστυνομία απέτρεψε τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε. Οι κινεζικές αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Ουρούμτσι, κατά την ίδια εφημερίδα. Η κατάσταση, ανέφερε, «έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Σε μια ένδειξη της βαρύτητας της κατάστασης, ο επικεφαλής της επαρχιακής κομματικής οργάνωσης στην Σιντζιάνγκ, Ζιανγκ Τσουνσιάν, δήλωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με καθαρότητα την περίπλοκη και οξεία φύση του μακροπρόθεσμου αγώνα εναντίον του αποσχιστικού κινήματος», σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία της Σιντζιάνγκ, επίσημο όργανο των αρχών της επαρχίας.

“Όσοι τολμούν να παραβαίνουν το νόμο, οι εγκληματίες που εμπλέκονται σε βίαιες τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να τιμωρούνται. Δεν μπορούμε να τους ανεχόμαστε, δεν πρέπει να συγκρατηθούμε” σε ό,τι αφορά την πάταξη της δράσης τους, έγραψε η Λαϊκή Ημερησία σε πρωτοσέλιδο άρθρο της σύνταξής της.

Σύμφωνα με το Radio Free Asia, ένα δίκτυο που έχει ιδρύσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις ταραχές έχασαν τη ζωή τους “τουλάχιστον δύο άνθρωποι κι ένας τραυματίστηκε”, όμως αντίθετα ο επίσημος ενημερωτικός ιστότοπος Tianshan Web ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί ούτε τραυματίες.

Το Ράδιο Ελεύθερη Ασία μετέδωσε μαρτυρίες κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες οι Ουιγούροι εξοργίστηκαν διότι αστυνομικοί “έκαναν έφοδο σε ένα τέμενος και το περικύκλωσαν” την περασμένη εβδομάδα αφού ο τοπικός ιμάμης απέκλινε από το επίσημα εγκεκριμένο κήρυγμα. Ο ίδιος ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε επικαλούμενος μια πηγή που δεν κατονόμασε ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον Ουιγούρων ενώ εκείνοι αποχωρούσαν από ένα τζαμί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 46% των κατοίκων της Σιντζιάνγκ είναι Ουιγούροι και το 39% Κινέζοι Χαν. Εκατομμύρια Χαν έχουν εποικίσει την περιοχή —που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα άνθρακα και αερίου— τις τελευταίες δεκαετίες, κλιμακώνοντας τις εθνοτικές εντάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.