ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ασάφειες Ομπάμα για τους «περιορισμούς» στην NSA

Ασάφειες Ομπάμα για τους «περιορισμούς» στην NSA

Χωρίς να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το πώς ακριβώς και κατά πόσο θα περιοριστούν οι παρακολουθήσεις της NSA σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τις αλλαγές στο σύστημα παρακολουθήσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε περιορισμούς στην παρακολούθηση ξένων ηγετών οι οποίοι πλέον δεν θα παρακολουθούνται «παρά μόνο αν υπάρχει εθνική απειλή», καθώς αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως την Ουάσινγκτον η οποία ενδιαφέρεται για το πολιτικό της κόστος απέναντι τους Δυτικούς της εταίρους.

Για τις παρακολουθήσεις όμως σε απλούς πολίτες, μέσω Google και Facebook, δεν είπε στην ουσία τίποτα, δεν αναφέρθηκε, ούτε έδωσε κάποια υπόσχεση έστω…

Όπως είχε προαναγγελθεί νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την αναμόρφωση του προγράμματος παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως αναμενόταν, ο Ομπάμα δήλωσε πως πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές στο σύστημα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων, όπως τηλεφωνικές συνομιλίες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και γραπτά μηνύματα.

Θύματα του «μεγάλου αδελφού» δεν ήταν μοναχά απλοί πολίτες σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και ηγέτες κρατών, εκ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Παρότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν πως οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνται με μοναδικό σκοπό την αποτροπή επίδοξων τρομοκρατών, η αντίδραση των πολιτών αλλά και των ξένων ηγετών ήταν τόσο ισχυρή που ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει στην απόφαση της λήξης του προγράμματος, καθιστώντας δυνατή την παρακολούθηση μόνο ύστερα από δικαστική εντολή.

Όπως είπε, λοιπόν, στην ομιλία του οι μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν πολύ στην ιστορία των ΗΠΑ, διατηρώντας σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαό.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ακόμα και οι ΗΠΑ «αποδείχθηκε ότι δεν έχουν ανοσία στην κατασκοπία».

Αναφερόμενος στην 11η Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν αεροπειρατεία στα αεροπλάνα που κατέπεσαν στους δίδυμους πύργους έκαναν τηλεφωνήματα πριν την επίθεση.

«Συγκλονιστήκαμε από όσα στοιχεία χάσαμε κατά τη διάρκεια της 11ης Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να προσαρμοστεί, την ώρα που «μία βόμβα μπορεί να κατασκευαστεί σε ένα υπόγειο».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι χάρη στις παρακολουθήσεις αποτράπηκαν χτυπήματα σώθηκαν ζωές.

Παρόλα αυτά, τόνισε πως ο φόβος ότι «θα χάναμε κάποιες από τις ελευθερίες μας προβαλλόταν ολοένα περισσότερο».

Τόνισε, πάντως ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δεν παρακολουθούν τις ιδιωτικές συζητήσεις των Αμερικανών πολιτών και πως όποια λάθη σημειώθηκαν, διορθώνονται.

Όσο για τις παρακολουθήσεις των ξένων ηγετών, δήλωσε πως το ζήτημα πήρε μορφές χιονοστιβάδας προκαλώντας πρόβλημα, στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

«Δε θα εστιάσω στις ενέργειες του Έντουαρντ Σνόουντεν ούτε στους λόγους για τους οποίους έκανε όσα έκανε», δήλωσε, τονίζοντας και πάλι ότι ο σκοπός των παρακολουθήσεων είναι η αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων και η προστασία των πολιτών.

Όπως είπε, η προσπάθεια δε θα πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί και ίσως χρειαστεί να επανέλθει στο ζήτημα, ενώ, τόνισε ότι το επιτελείο του εργάζεται σκληρά για να λύσει τα σχετικά προβλήματα.

Έκανε λόγο για μεγαλύτερη διαφάνεια και ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικότητας, ενώ κάλεσε τον αρμόδιο αξιωματούχο της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα ώστε να διασφαλίσει την απόλυτη διαφάνεια των συνομιλιών των πολιτών και στη συνέχεια να τον ενημερώσει.

Κάλεσε τον εισαγγελέα να ορίσει ακόμα περισσότερους περιορισμούς στις ενέργειες της NSA, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της NSA δε συμπεριλαμβάνουν τα ονόματα των ανθρώπων που τηλεφωνούν, ούτε το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων, αλλά την ώρα που πραγματοποιήθηκαν οι κλήσεις και τους τηλεφωνικούς αριθμούς.

Τόνισε, δε, πως θα αντικατασταθεί το σύστημα μεταδεδομένων, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να μην κρατάει αρχείο των τηλεφωνικών δεδομένων.

«Θα παρακολουθούμε μοναχά τηλεφωνήματα που βρίσκονται δύο βήματα από γνωστή τρομοκρατική οργάνωση», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Όπως είπε, ο αρμόδιος θα ξέρει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, ξεχωρίζοντας τα απλά τηλεφωνήματα ανάμεσα σε φίλους και τα ύποπτα τηλεφωνήματα.

«Οι αλλαγές στην NSA θα έπρεπε να εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς ότι τα δικαιώματα τους προστατεύονται», επισήμανε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν κατασκοπεύουν τους πολίτες, ούτε τους ξένους ηγέτες, για τους οποίους δήλωσε πως δε θα επιτηρούνται οι συνομιλίες τους «παρά μόνο αν υπάρχει εθνική απειλή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.