ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Tο αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει κυρώσεις στην Τουρκία στα πλαίσια του νόμου CAATSA

Tο αμερικανικό Κογκρέσο προτείνει κυρώσεις στην Τουρκία στα πλαίσια του νόμου CAATSA

Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αρκέστηκε στην κίνηση για τα F-35: Πρότειναν κυρώσεις σαν αυτές του Ιράν.

Η επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των αντιπροσώπων που είναι ένας από τους δύο κλάδους του Αμερικανικού Κογκρέσου, ενέκρινε απόφαση με βάση την οποία γίνεται έκκληση ώστε σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει το πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 από την Ρωσία, να της εφαρμοστούν μία σειρά από κυρώσεις με πρώτη την αποβολή της από το πρόγραμμα για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35.

Η πρόταση νόμου που υποβλήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των Αντιπροσώπων στις 10 Μαΐου, εξετάστηκε χθες το βράδυ.

Τι περιέχει η πρόταση;

Στην πρόταση αναφέρεται πως σε περίπτωση που η Τουρκία πάρει το σύστημα S-400 τότε παράλληλα με το αίτημα για αποβολή της από το πρόγραμμα για τα F-35, κάνει έκκληση για πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που περιλαμβάνονται στο νόμο CAATSA. Ο νόμος CAATSA είναι μία συντομογραφία των κυρώσεων που εφαρμόζονται σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα η Ρωσία και η βόρεια Κορέα που βρίσκονται στο αντίθετο μέτωπο από αυτό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Φωνή της Αμερικής, κατά την συνεδρίαση μιλώντας ο πρόεδρος της ο Έλιοτ Εγκελ, υποστήριξε πως ο Ερντογάν πήγε προς τα πίσω την δημοκρατία στην Τουρκία και προσέγγισε τον Πούτιν. Ο Έλιοτ Εγκελ-δημοκρατικός και μέλος του Κογκρέσου είπε τα εξής: “Η πρόταση αυτή καταγγέλλει τον Ερντογάν για καθεστωτική συμπεριφορά και κάνει έκκληση για ακύρωση της παράδοσης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων. Φυσικά θέλουμε να τους πουλήσουμε τα δικά μας συστήματα, Εάν όμως δεν ακυρώσουν το ρωσικό οπλικό σύστημα, αυτο δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αγοράζει ρωσικό εξοπλισμό”.

Ο Μίκαελ Μακολ-ρεπουμπλικάνος και παλιό μέλος της επιτροπής αυτής δήλωσε:”Θέλουμε να δούμε την Τουρκία να βελτιώνει τον δρόμο που ακολουθεί και να κάνει μία πιο καλή επιλογή.

Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία-μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που μπήκε στην συμμαχία του ΝΑΤΟ για να είναι στην ίδια γραμμή-ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή.

Ο ρεπουμπλικάνος και αναπληρωτής πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με την Τουρκία Στηβ Χαμποτ δήλωσε τα εξής:

«Ήλπιζα να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς η αγορά των S-400 προκαλεί ζημιά στις σχέσεις. Αντιλαμβάνονται την στάση μας σε αυτό το θέμα και για ποιο λόγο αυτή η πώληση είναι απαράδεκτη.

Ελπίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν να κάνει την σωστή επιλογή και η κυβέρνησή Τραμπ να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για την κάλυψη των αντιαεροπορικών αμυντικών αναγκών της ώστε να αγοραστούν οι πύραυλοι Πάτριοτ.

Ο Τζο Γουίλσον-ρεπουμπλικάνος και επίσης και αυτός μέλος της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας δήλωσε: Ανησυχώ για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το να είναι η Τουρκία ένας στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αγοράζει τους S-400, κατά τη γνώμη μου δείχνει πως δεν υπολογίζει τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας και τις κοινές μας αξίες.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: tourkikanea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.