Ν.Τραμπ: «Δεν θα επιβάλλω κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

Ν.Τραμπ: «Δεν θα επιβάλλω κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

Απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400 ο Ν.Τραμπ με δηλώσεις που έκανε πριν λίγο.

Παρά την αρχική εχθρική στάση απέναντι στην κίνηση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ο Ντόναλντ Τραμπ “έριξε” τους τόνους, παραδεχόμενος ότι η απόκτησή των S-400 είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και διαβεβαιώνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα μπει στο στόχαστρο κυρώσεων για τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχόλιο του Τραμπ ενδέχεται να σηματοδοτεί μια «αναστολή της καταδίκης» για τη την κυβέρνηση Ερντογάν. Το ίδιο μέσο διευκρινίζει πως ενώ η αμερικανική νομοθεσία καθιστά υποχρέωση του Αμερικανού προέδρου την επιβολή κυρώσεων δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ.

Είναι προφανές πως ο Ν.Τραμπ δεν συμμερίζεται την άποψη του State Department για “επιλογή κυρώσεων από μια ευρεία γκάμα επιλογών” . Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ένα σκληρο μπρα ντε φερ Τραμπ-Κογκρέσου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Eπιπλέον, ο Ν.Τραμπ μάλλον προσανατολίζεται σε λύση παρωδία κάνοντας χρήση waiver (εξαίρεσης) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «waiver» είναι ένα παράθυρο της νομοθεσίας CAATSA που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει κυρίως μη νατοϊκές χώρες όπως η Ινδία.



Nωρίτερα είχε προηγηθεί η οργή Ερντογάν για το «μπλόκο» στα F-35 ο οποίος τόνισε πως “δεν θα μείνουν υγιείς οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ”.

Τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk, η δήλωση αυτή έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.