ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απολύθηκε από τροχονόμος κι έγινε ο «Ιησούς της Σιβηρίας» – Συνελήφθη ύστερα από 30 χρόνια δράσης (βίντεο)

Απολύθηκε από τροχονόμος κι έγινε ο «Ιησούς της Σιβηρίας» – Συνελήφθη ύστερα από 30 χρόνια δράσης (βίντεο)

Ο Σεργκέι Τορόπ, ή Βησσαρίωνα όπως είναι το όνομα που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί πλέον, απολύθηκε από την Τροχαία το 1989 κι έκτοτε άλλαξε ζωή.

Όπως ισχυρίζεται, βίωσε μια «αφύπνιση» την περίοδο που το σοβιετικό καθεστώς ξεκίνησε να καταρρέει και το 1991 ίδρυσε την «Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης», μια αίρεση που με την πάροδο των χρόνων γιγαντώθηκε στη Σιβηρία. Ντυμένος σαν τον Ιησού, περιπλανιόταν επί χρόνια σε απομακρυσμένα χωριά του Κρασνογιάρσκ, κηρύττοντας το λόγο του Θεού έτσι όπως αυτό ήθελε και τον βόλευε.

«Δεν είμαι ο Θεός. Και είναι λάθος να βλέπουμε τον Ιησού ως Θεό. Είμαι όμως ο ενσαρκωμένος λόγος του Θεού πατέρα μου. Οτιδήποτε θέλει να πει ο Θεός, το λέει μέσω εμού», είχε πει ο ίδιος προ ετών.

Στην αρχική ιδεολογία που προέβαλλε η αίρεση, ο Βησσαρίων ισχυριζόταν ότι ο Ιησούς παρακολουθούσε τους ανθρώπους από μια τροχιά κοντά στη Γη και ότι η Παναγία επέβλεπε την κατάσταση στη Ρωσία. Η αίρεσή του αποτελεί ένα μίγμα από τελετές και δοξασίες της ορθόδοξης εκκλησίας, περιβαλλοντικά διατάγματα και άλλους αυθαίρετους κανόνες.

Ο βιγκανισμός είναι επιβεβλημένος για τους πιστούς της αίρεσης, ενώ απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανταλλαγή χρημάτων. Οι ακόλουθοι φορούν λιτά και αυστηρά ρούχα και μετρούν τις χρονιές από το 1961, έτος γέννησης του ηγέτη τους.

Η δράση του πρώην τροχονόμου εν τέλει τερματίστηκε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στη Ρωσία, οι οποίες έστησαν ολόκληρη επιχείρησε για να τον συλλάβουν. Ελικόπτερα και ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους στις κοινότητες των υποστηρικτών του και τον εντόπισαν μαζί με δύο υψηλόβαθμους βοηθούς του.

Εις βάρος του 59χρονου θα απαγγελθούν κατηγορίες για σύσταση παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης, καθώς ο κατ’ ισχυρισμόν «μετενσαρκωμένος Ιησούς» φέρεται να αποσπούσε μέσω της αίρεσής του χρήματα από τα μέλη, ασκώντας κατά καιρούς και συναισθηματική κακοποίηση εις βάρος τους.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε επανειλημμένα στο παρελθόν καταδικάσει την αίρεση, όμως για πολύ καιρό οι Αρχές δεν είχαν επέμβει. Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα η θρησκευτική ομάδα είχε εμπλακεί σε διαμάχη με τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, κάτι που αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη του ηγέτη της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.