Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα: Οι τεχνικές βασανισμού της CIA στο Αφγανιστάν

Τι αναφέρουν τα έγγραφα για τις απάνθρωπες τεχνικές βασανισμού της CIA

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα: Οι τεχνικές βασανισμού της CIA στο Αφγανιστάν

Το φως της δημοσιότητας είδαν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν τις απάνθρωπες πρακτικές εκπαίδευσης και ανάκρισης που εφάρμοζε η CIA μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε διαβόητο κέντρο κράτησης της υπηρεσίας στο Αφγανιστάν μεταχειρίζονταν έναν κρατούμενο σαν ζωντανό «εκπαιδευτικό εργαλείο» για να διδάξουν τεχνικές βασανισμού στους ανακριτές της CIA.

Η σοκαριστική αναφορά του 2008, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, καταγράφει τα επανειλημμένα βασανιστήρια που υπέστη ο Αμάρ αλ Μπαλούχι, νυν κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, στο πρώην κέντρο κράτησης της CIA, Κομπάλτ, στα βόρεια της Καμπούλ.

Οι ανακριτές που εργάζονταν εκεί, παραβιάζοντας τις οδηγίες της υπηρεσίας, δοκίμασαν πάνω του την αποτελεσματικότητα τεχνικών βασανισμού. Σε μία εξ αυτών, γνωστή ως «θρήνος», οι εκπαιδευόμενοι χτυπούσαν ένας ένας με τη σειρά το κεφάλι του γυμνού Μπαλούχι σε ξύλινο τοίχο. Συγκεκριμένα, τύλιγαν στον λαιμό του μια πετσέτα, τον έβαζαν να καθίσει όρθιος με τις φτέρνες να ακουμπάνε στον τοίχο και μετά κουνούσαν μπρος πίσω τις άκρες της πετσέτας, έτσι ώστε το κεφάλι του να χτυπάει συνεχώς πίσω.

Κάθε «μάθημα» διαρκούσε περίπου δύο ώρες και οι εκπαιδευόμενοι έπαιρναν στη συνέχεια «πιστοποίηση» από τους εκπαιδευτές τους για την ικανότητά τους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνική. Από την ιατροδικαστική έρευνα προέκυψε ότι ο 44χρονος κρατούμενος υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες ως συνέπεια αυτού του βασανιστηρίου, που καθιστούν δύσκολο τον σχηματισμό μνήμης και την ανάκτηση αναμνήσεων.

Ο Μπαλούχι, υπήκοος Κουβέιτ, μεταφέρθηκε από το Πακιστάν στο Κομπάλτ το 2003 και η εκδίκαση της υπόθεσής του εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια, εξαιτίας νομικής διαμάχης αναφορικά με τη νομιμότητα καταθέσεων κρατουμένων αφότου έχουν βασανιστεί. Αναφορές για το συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο οι κρατούμενοι ονόμαζαν «σκοτεινή φυλακή» ή «σκοτάδι», λένε ότι οι τρόφιμοι «έσπαγαν» τόσο από τα βασανιστήρια, που συχνά έμπαιναν εθελοντικά στα σημεία που τους υπέβαλαν στο μαρτύριο του εικονικού πνιγμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.