Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Επίθεση και στο Eco Wizard του Χ.Βαφειά σε ρωσικό λιμάνι – Το ανατίναξαν με μαγνητικές νάρκες!

Η εχθρική ενέργεια έγινε κατά τη διάρκεια φόρτωσης αμμωνίας στο ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα!

Επίθεση και στο Eco Wizard του Χ.Βαφειά σε ρωσικό λιμάνι – Το ανατίναξαν με μαγνητικές νάρκες!

Νέα εχθρική ενέργεια κατά ελληνόκτητου πλοίου με τοποθέτηση και έκρηξη μαγνητικών ναρκών έλαβε χώρα στο ρωσικό λιμάνι της Ουστ Λούγκα!

Ειδικότερα δύο διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στο μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου Eco Wizard, ιδιοκτησίας της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας StealthGas του Χάρη Βαφειά, την Κυριακή.

Η επίθεση έγινε με μαγνητικές νάρκες (limpet mines), όπως ακριβώς είχε γίνει και με το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Vilamoura ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου στα ανοιχτά της Λιβύης!

Οι δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά περίπου δέκα λεπτών στο μηχανοστάσιο του Eco Wizard, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, κατά τη διάρκεια φόρτωσης αμμωνίας.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, κλίση της πρύμνης προς αριστερά, καθώς και διαρροή υγρής αμμωνίας στη θάλασσα.

Οι 23 ναυτικοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών χαρακτήρισε τη διαρροή «ελαφριά», τονίζοντας πως το πλοίο δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο βύθισης.

Η απομάκρυνση όλων των μελών του πληρώματος ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες ή τραυματισμούς, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας.

Δύτες του ρωσικού Ναυτικού ανέλαβαν να επιθεωρήσουν το πλοίο προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη υπολειμμάτων εκρηκτικών και να διαλευκάνουν τα ακριβή αίτια του συμβάντος.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επίθεση με μαγνητικές νάρκες, το Eco Wizard θα προστεθεί στον κατάλογο των έξι πλοίων που έχουν στοχοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο εντός του 2025.

Η πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση ήταν το Vilamoura, του ελληνικών συμφερόντων ομίλου TMS Tankers, στις 27 Ιουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.