ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

FT: Μιλούν για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων Ρωσίας και Ουκρανίας

Πολλά τα άλυτα ζητήματα ακόμη για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας

FT: Μιλούν για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων Ρωσίας και Ουκρανίας

Πρόοδο στην κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων φαίνεται ότι έχουν καταφέρει Ουκρανία και Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς ως προς τις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει, σύμφωνα με τρία άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες, όπως είχε προτείνει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από την αξίωση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως και τη δέσμευση ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, με αντάλλαγμα όμως την προστασία από συμμαχικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την…  Τουρκία!

Αυτό είναι από  δύσκολο έως αδύνατο για το αποδεχθεί η Ρωσία, καθώς ζητά αυστηρή ουδετερότητα από την Ουκρανία.

Όπως είναι φυσικό η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από τη Μόσχα θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, καθώς η Μόσχα φοβάται πως μπορεί να υπάρξει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της Ουκρανίας με συγκεκριμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ η η Βρετανία κάτι που ισοδυναμεί ουσιαστικά με ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δια της πλαγίας οδού.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο υποστήριξαν ότι υπήρξε πρόοδος στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως δεσμευμένος στην «ειρήνη» και ανησυχούν ότι η Μόσχα ενδέχεται να αγοράζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Times ότι κάθε συμφωνία θα συμπεριλάμβανε τον όρο της αποχώρησης των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν από την έναρξη της εισβολής στης 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή στις νότιες περιοχές στην Αζοφική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα όπως και σε εδάφη στην ανατολή και στον βορρά του Κιέβου.

Αυτό είναι ένα ερώτημα εάν το αποδεχθεί η Μόσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.