ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

«Κόλαση» για δεύτερη ημέρα σε Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας: Οργισμένη η κοινωνία με την αστυνομία του Ε.Μακρόν

Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν τις πολύμηνες ταραχές που προκάλεσε ο Ε.Μακρόν με το νέο συνταξιοδοτικό

«Κόλαση» για δεύτερη ημέρα σε Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας: Οργισμένη η κοινωνία με την αστυνομία του Ε.Μακρόν

«Κόλαση» για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις όπου καταγράφηκαν συγκρούσεις και μάχες, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλοτών, στον απόηχο της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει κατά τη διάρκεια ελέγχου του οχήματός του».

Η δολοφονία του νεαρού και η προσπάθεια της αστυνομίας να συγκαλύψει το περιστατικό εξελίχθηκαν σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνησή του να καταδικάζουν έντονα την πράξη του αστυνομικού.

Στην ουσία όμως, ο στόχος των διαδηλώσεων και της εξέγερσης της γαλλικής κοινωνίας είναι ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ένας πρόεδρος όποιος θέλει υπό αμφισβήτηση μετά τις πολύμηνες διαταραχές που προκάλεσε η απόφαση του να επιβάλει με το έτσι θέλω το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Λεωφορεία, Αστυνομικά Τμήματα, σούπερ μάρκετ και δημαρχεία πυρπολήθηκαν, οδοφράγματα στήθηκαν από διαδηλωτές και κάδοι σκουπιδιών κάηκαν, ενώ επίθεση έγινε στη μεγαλύτερη φυλακή της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 150 συλλήψεις για τα επεισόδια κάνοντας λόγο για «αφόρητη βία».

Μεγάλης έκτασης ταραχές συγκλόνισαν το προάστιο της Ναντέρ έξω από το Παρίσι τη νύχτα της Τρίτης, με τα επεισόδια να εξαπλώνονται σε γειτονικούς δήμους και να οδηγούν στην πυρπόληση 24 αυτοκινήτων και στην προσαγωγή 31 ατόμων. Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν, ενώ στήθηκαν και οδοφράγματα στους δρόμους.

Στην πρόσοψη ακινήτου γράφτηκαν με σπρέι οι φράσεις «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» και «Η αστυνομία δολοφονεί».

Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς βρίσκονταν σε εξέλιξη περί τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλάδας] στη συνοικία, που έγινε ήδη θέατρο επεισοδίων την προηγουμένη. Οι δυο πλευρές αντάλλασσαν δακρυγόνα, πέτρες, κομμάτια πλακών από πεζοδρόμια.

Περίπου είκοσι κοινότητες στην περιφέρεια Σεν-Σαιν-Ντενί, νομού στο βορειοανατολικό τομέα της μητροπολιτικής περιφέρεια του Παρισιού, κατέγραψαν επεισόδια, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία.

Στις 18η και 19η συνοικίες του βορειοανατολικού Παρισιού, η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές που έκαιγαν σκουπίδια. Το πλήθος απάντησε πετώντας μπουκάλια.

Στην περιοχή Εσόν, νότια της πρωτεύουσας, ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε αφού αναγκάστηκαν να κατέβουν όλοι οι επιβάτες, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ στο Κλάμαρτ πυρπολήθηκε ένα τραμ.

Στην Τουλούζη, πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Εντάσεις αναφέρθηκαν και στις τέσσερις γωνιές της χώρας, ιδίως στη Λιόν (ανατολικά), όπου δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν στόχος βροχής πυροτεχνημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη Σαιν Ετιέν (ανατολικά), στη Λίλη (βόρεια) και στη Ρεν (βορειοδυτικά), τα επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων υποστήριξης σε οικολογικό κίνημα που διέλυσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ηρεμία και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε έναν έφηβο που σκοτώθηκε, είναι ανεξήγητο και ασυγχώρητο. Τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου».

Ο θάνατος του Ναέλ προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία, αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μακρόν ως τον αρχηγό της εθνικής ποδοσφαίρου της Γαλλίας Κιλιάν Μπαπέ και τον ηθοποιό Ομάρ Σι.

Βουλευτές και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης τήρησαν χθες νωρίς το απόγευμα ενός λεπτού σιγή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο.

Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της και ο ένας πυροβόλησε.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό– εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Το θύμα, ο Ναέλ, 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Αυτές οι «σοκαριστικές εικόνες» δείχνουν αστυνομική «επέμβαση που προφανώς δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων επιβολής της τάξης», έκρινε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε την «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη» πράξη του αστυνομικού.

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας στηλίτευσε τις δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, επιμένοντας στο «τεκμήριο της αθωότητας».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την κινητοποίηση το βράδυ 2.000 αστυνομικών στο Παρίσι και στα περίχωρά του, 800 επιπλέον σε σύγκριση με την προηγουμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/ppi_guillaume/status/1673713329062174721?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1673713329062174721%7Ctwgr%5E6d965114592a3eeef4f39e9ec6701a29a5bb757b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F268458%2Fdeyterhhmeraorghssthgalliagiathdolofonia17xronoyapoastynomikoleoforeiaastynomikatmhmatakaidhmarxeiapyrpolhthhkan150syllhpseis

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.