Κομισιόν: Θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «αποκλεισμού της Ρωσίας από τον πλανήτη»

Τι περιλαμβάνει

Κομισιόν: Θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «αποκλεισμού της Ρωσίας από τον πλανήτη»

Σε εφαρμογή το σχέδιο «αποκλεισμού της Ρωσίας από τον πλανήτη» θέτει σε εφαρμογή η Κομισιόν, καθώς οι γενικές διευθύνσεις της έχουν λάβει εντολή να προτείνουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Τέτοια μέτρα δεν υπήρχαν ούτε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή της Κομισιόν.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν τομείς και επιλογές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια και διεύρυνση της λίστας φυσικών προσώπων που έχουν σχέσεις με την ρωσική κυβέρνηση.

Πηγές της Κομισιόν είπαν στην EURACTIV ότι υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Όχι μόνο των πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά και των πλοίων με άλλη σημαία αλλά ρωσικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων.

Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτίθεται το Βερολίνο, καθώς φοβάται πως η Ρωσία θα αντιδράσει με κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.

Επίσης, το Λονδίνο φαίνεται ότι θα απαγορεύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν ρωσικά πλοία. Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να γίνει κάτι παρεμφερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μόσχα.

Σε αυτή την πρόταση, η Ουγγαρία αντιτίθεται σθεναρά αλλά δεδομένου ότι και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου – δη στο πετρέλαιο – οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ουγγρική αντίσταση θα καμφθεί.

Επιπλέον, πηγή της Κομισιόν είπε ότι οι υπηρεσίες της «εξετάζουν έναν-έναν τους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και έχουν σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.

«Δεν μιλάμε μόνο για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αλλά και για διακοπή κάθε είδους οικονομικής συναλλαγής», πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι αυτοί οι ολιγάρχες θα καταστούν «οικονομικά νεκροί».

Τέλος, πάνω στο τραπέζι είναι επίσης και ο πλήρης αποκλεισμός από το SWIFT όλων των ρωσικών τραπεζών, με στόχο τον «χρηματοπιστωτικό στραγγαλισμό» του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.