Λιβύη: Η συμφωνία με την Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αβδούλ Χαμίτ Νμπέιμπα

Λιβύη: Η συμφωνία με την Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης εγγυάται τα ναυτικά και οικονομικά δικαιώματα της τελευταίας στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αβδούλ Χαμίτ Νμπέιμπα.

«Η Λιβύη έχει κάθε δικαίωμα με αυτή τη συμφωνία», είπε ο Ντμπέιμπα την Κυριακή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Hades της Σαουδικής Αραβίας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Νοεμβρίου 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησής του με έδρα την Τρίπολη για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειος, όπου μοιράζονται σύνορα.

«Αυτή η συμφωνία είναι δικαίωμα των Λίβυων και κανένα άλλο κράτος ή πρόσωπο δεν μπορεί να επέμβει. Επιθυμούμε όλα τα έθνη να συναινέσουν σε αυτό», τόνισε ο Ντμπέιμπα.Οι δηλώσεις του έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι εντάσεις με την άλλη γείτονα της Λιβύης, Αίγυπτο.

Με απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου, το Κάιρο οριοθέτησε μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορά του με εννέα γεωγραφικές συντεταγμένες.

Η απόφαση του Καΐρου προκάλεσε την οργή της γείτονάς της, η οποία απέρριψε τη μονόπλευρη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις για τα σύνορα της Αιγύπτου παραβίαζαν τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης, καθώς απομακρύνθηκε δυτικά της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών αυτών των δύο χωρών.

Η Άγκυρα προέτρεψε επίσης διάλογο και διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντίπαλων εθνών για την επίλυση της διαφοράς.

Πολλές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνοριακή γραμμή δεν συμφωνήθηκε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο «το συντομότερο δυνατό» για την οριοθέτηση των συνόρων τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή όλων των ειρηνικών μέσων όπως ορίζεται στο άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου, με κοινή συναίνεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε επίσης μια δήλωση που καταγγέλλει την αιγυπτιακή κίνηση. «Αυτή η οριοθέτηση είναι άδικη γιατί ανακοινώθηκε μονομερώς. παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και τις αρχές της καλής πίστης και του σεβασμού της κυριαρχίας», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.