ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάντως εμείς τα μανιτάρια τα προτιμούμε «σοτέ» και όχι πυρηνικά!

Πολωνία: Συνελήφθησαν εννέα άτομα για δολιοφθορά για λογαριασμό της Ρωσίας – Πώς η Μόσχα δημιούργησε ολόκληρο δίκτυο με σαμποτέρ (upd)

Οι Ρώσοι έπληξαν δεκάδες αποθήκες δυτικού οπλισμού και πυρομαχικών με πληροφορίες που πήραν από... Ουκρανούς στην Πολωνία

Πολωνία: Συνελήφθησαν εννέα άτομα για δολιοφθορά για λογαριασμό της Ρωσίας – Πώς η Μόσχα δημιούργησε ολόκληρο δίκτυο με σαμποτέρ (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 09: 20): Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα ότι η Πολωνία συνέλαβε εννέα άτομα σε σχέση με πράξεις δολιοφθοράς που έγιναν στη χώρα με εντολές ρωσικών υπηρεσιών.

Η Βαρσοβία αναφέρει πως η θέση της ως κόμβου για τις προμήθειες προς την Ουκρανία, την έχει καταστήσει στόχο κλειδί για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία.

Η Βαρσοβία επί της ουσίας αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι Ουκρανοί πρόσφυγες, ρωσικής συνείδησης, δίνουν πληροφορίες στους Ρώσους για όλα τα οπλικά συστήματα που μεταφέρονται μέσα από την Πολωνία προς την Ουκρανία.

Η Ρωσία έπληξε αποθήκες πυρομαχικών στην Ουκρανία σε μυστικές τοποθεσίες μετά από πληροφορίες που έλαβε από έναν μόνο Ουκρανό πρόσφυγα (πιθανότατα ρωσόφωνο) στην Πολωνία.

Ένα μεγάλο μέρος από το Ουκρανούς που διέφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι ρωσόφωνοι και κυρίως ρωσικής εθνικής συνείδησης.

Όλα δείχνουν πως η Μόσχα έχει καταφέρει να αποκομίσει οφέλη κυρίως από όσους έχουν διαφύγει σε γειτονικές της Ουκρανίας χώρες, δηλαδή σε χώρες από τις οποίες μεταφέρονται οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλάβει εννέα υπόπτους και τους έχουμε κατηγορήσει για ενέργειες σαμποτάζ στην Πολωνία απ’ ευθείας για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Τουσκ μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

«Αυτές περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Πολωνία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για το θέμα και ότι το σχέδιο δολιοφθοράς αφορά επίσης τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανόν και τη Σουηδία.

Ο Τούσκ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Πολωνία θα αποδεσμεύσει επιπλέον 100 εκατ. ζλότι (23,5 εκατ. ευρώ) για τις υπηρεσίες πληροφοριών της εξαιτίας της απειλής που πιστεύει η Βαρσοβία ότι αποτελεί η Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Απρίλιο δύο άτομα συνελήφθησαν στην Πολωνία ως ύποπτα για επίθεση εναντίον του Λεονίντ Βολκόφ, εξόριστου στενού συνεργάτη του εκλιπόντος υποτιθέμενου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (η επιρροή του στο ρωσικό εκλογικό σώμα ήταν πάρα πολύ μικρή).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.