ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Προειδοποίηση Μόσχας σε Βοσνία: «Αν επιχειρήσετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ θα έχετε τη τύχη της Ουκρανίας»

Τι είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Σεράγεβο

Προειδοποίηση Μόσχας σε Βοσνία: «Αν επιχειρήσετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ θα έχετε τη τύχη της Ουκρανίας»

H Μόσχα δια του πρεσβευτή της στην Βοσνία Ερζεγοβίνη Igor Kalbukhov έστειλε ανοιχτή απειλή προς την ηγεσία της χώρας μιλώντας  για “σενάριο Ουκρανίας” εάν η χώρα επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Την απειλή μάλιστα την έκανε δημόσια μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, FTV και είναι μια απάντηση και στο Κόσοβο του οποίου η αλβανική ηγεσία ζήτησε την ένταξη στο ΝΑΤΟ σήμερα.

Η ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιθυμεί ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ οι Σέρβοι της Δημοκρατίας Σέρπσκα ζητούν την Ανεξαρτησία τους και ένωση με την μητέρα Σερβία. 

“Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί ή όχι στο ΝΑΤΟ” δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Igor Kalbukhov, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε μια τέτοια πιθανότητα.

«Εάν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποφασίσει να είναι μέλος οποιασδήποτε συμμαχίας, αυτό είναι εσωτερικό της ζήτημα. Η απάντησή μας είναι διαφορετική υπόθεση.

Εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή, θα απαντήσουμε», είπε ο Kalbukhov στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα FTV.

Σύμφωνα με τον Kalbukhov, η Δύση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «δήθεν ετοιμάζει σχέδιο».

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Θα απαντήσουμε έχοντας αναλύσει τη στρατηγική και γεωπολιτική κατάσταση», είπε ο πρέσβης.

“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι αποτελεί πιθανότητα για τη Β-Ε, δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης συναίνεσης για το θέμα στη χώρα” πρόσθεσε.

Βίντεο: Η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην δημοσιογράφο της Βοσνίας

Απάντηση από ΗΠΑ

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εκτίμησε ως “επικίνδυνη” την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Πρεσβευτή στη Β-Ε Ιγκόρ Καλαμπούχοφ σχετικά με την πιθανή ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την «απειλή» για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε σε απάντηση της ότι τέτοιες αποφάσεις είναι αποκλειστικά θέμα μιας κυρίαρχης χώρας.

«Οι τελευταίες απειλές του Ρώσου Πρέσβη προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες.

Κανένα τρίτο μέρος δεν έχει λόγο στις ρυθμίσεις ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και κυρίαρχων χωρών», ανέφερε η πρεσβεία.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη “καθώς λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη θέση της στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση”.

Τη δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή καταδίκασε επίσης έντονα το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος είπε ότι “η απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μόνο απόφαση του θεσμού της Βοσνίας και όχι αιτία επίθεσης στη χώρα”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.